Прочитај ми чланак

Српска напредна странка лобира за ГМО!

0

SNS

 

Народни посланик СНС стао у одбрану ГМО на седници скупштине града Чачка, на којој је владајућа већина (СНС-СПС-ДСС-НС-УРС-ПУПС) одбила да дође до прецизирања и примене скупштинске декларације против ГМО, усвојене 2. фебруара ове године на предлог одборничке групе Двери.

 

Поводом скандалозног наступа народног посланика и одборника СНС у скупштини града Чачка др Александра Радојевића на седници скупштине града, када се придружио страном и домаћем лобију који на силу намеће ГМО семе и храну у Србији, Покрет Двери – као најактивнији борац против увођења ГМО семена и хране у нашу исхрану – доноси следеће саопштење:

На предлог уваженог проф. др Миладина Шеварлића и одборничке групе Двери, скупштина града Чачка једногласно је 2. фебруара 2013. године усвојила Декларацију против увоза и дистрибуције ГМО семена и хране на територији града Чачка. Тако је Чачак постао први град у Србији нетолерантан на ГМО, чиме су одборници скупштине града извојевали велику победу у борби за здравље грађана, заштиту животне средине и успех домаће привреде.

Уместо да дође до прецизирања ове скупштинске декларације кроз низ посебних скупштинских аката којима би се градским инспекцијским службама наложило да провере поштовање ове декларације на терену, добили смо стопирање такве иницијативе Зелених од стране владајуће већине и јавно лобирање народног посланика и лидера СНС у Чачку за дозволу увоза и дистрибуције ГМО семена и хране. Иако то др Радојевић чини под маском бриге за научни напредак и увијајући у обланду медицинских разлога, јасно је да иза тога стоји његово укључивање у лоби који гура увођење ГМО семена и хране у Србији, а који је ових дана проговорио и кроз уста актуелног министра пољопривреде који је до пре коју годину био на страни противника ГМО. Тако је и др Радојевић био сагласан са скупштинском декларацијом док из врха СНС и републичке власти очито није добио сигнал да се и у унутрашњости крене са припремом терена за либерализацију овог закона и дозвољавање увоза и промета ГМО семена и хране у Србији.

Овим поводом подсећамо јавност шта нас чека ако др Радојевић, СНС, републичка власт и други лобисти успеју да излобирају промену Закона и дозволе увоз и промет ГМО у Србији, упркос томе што је више од 80 општина и градова следовало Чачку и у међувремену се прогласило нетолерантним на ГМО.

 

Борба против ГМО је питање безбедности Србије

Покрет Двери истиче да потенцијална дистрибуција ГМО семенског материјала уништава домаћу семенску индустрију и производњу здраве хране и увлачи српску пољопривреду у колонијално ропство увозничком лобију – страним добављачима овог семена. Познато је да ако се њива једном засади са ГМО – више не може да се врати на друго семе и сваке године тражи нову набавку ГМО семена на који монопол држе стране мултинационалне компаније. Из овога је јасно који је интерес страних компанија, али није јасно који је интерес домаће привреде и пољопривреде.

У последњих 13 година уништени су готово сви домаћи пољопривредно-индустријски комбинати (чувени ПИК-ови, који су имали све делатности од производње, преко прераде до промета основним животним намирницама), да би страни трговински ланци добили монопол на трговину у Србији. У току је уништавање и домаћих пољопривредних института који производе и чувају домаће сорте и хибриде, семе и садни материјал чији смо иначе велики извозник, како би и у тој области завладали Уједињени монополи, страни и домаћи тајкуни. Поставља се питање шта ћемо онда сејати на нашим њивама у кризним временима ако немамо домаће семе, односно Банку домаћег семена, што је питање националне безбедности?

Упркос наметања ГМО производа читавом свету од стране великих мултинационалних компанија и центара моћи који иза њих стоје, истовремено расте потражња за здравом храном која је велика привредна шанса Србије директно угрожена увозом и засађивањем ГМО биљака. Апсолутно је недопустиво уништавање и ове гране домаће привреде која је профитабилна и има велики потенцијал како цена хране буде расла на светском тржишту, а свакога дана бележи раст. Ако овоме додамо и да смо на прагу 2014. године када ће странци добити право куповине земље у Србији, онда постаје више него алармантно шта ће се на тој земљи садити и ко брине о националним интересима Србије да наше пољопривредно земљиште остане у нашим рукама?

На крају, заживљавање ГМО садног материјала шири се и директно утиче на комплетан екосистем и животну средину, и негативан утицај ГМО даље се не може зауставити, како по природу тако и по здравље становништва. Ко стоји иза ове потенцијалне еколошке катастрофе и додатно уништавања ионако врло нарушеног здравља нације? Стручњаци са разних крајева света утврдили су да употребљавање ГМО производа за животињску и људску исхрану изазива трајне негативне последице на здравље становништва. Коришћење ГМО производа рађа алергијске реакције, телесне деформације, хормонске поремећаје, канцер, стерилитет и друге тешке болести. Посебно је карактеристично да мултинационалне компаније не дозвољавају да на декларацијама производа који садрже ГМО сировине стоји упозорење потрошачима. Зашто би неко ко тврди све најбоље о ГМО избегавао да то маркетиншки истакне у напомени потрошачима?

За Покрет Двери питање борбе против ГМО је питање прехрамбене и здравствене безбедности државе Србије! Наш циљ је да зауставимо ГМО лоби у Србији – домаће тајкуне и мултинационалне компаније који би да окупирају српско тржиште! Наш захтев државним органима је једноставан: Србија мора остати земља без ГМО!

(Двери)