Прочитај ми чланак

СРБИН ИНФО: Српска напредна странка се цепа у три колоне

0

mihajlovic nikolic vucic

Политичка сцена у Србији ускоро ће доживети велике турбуленције. И поред тога што се чини да владајућа Српска напредна странка има доминантну подршку међу (медијски хипнотисаним) народом, западни центри моћи су одлучили да промешају карте у Србији и „бирачима” на изборима понуде нове „демократске представнике”.

Јер, када на славу (коју иначе организујете у хотелу) позовете амбасадора САД у Београду Мајкла Кирбија, постаје јасно да вас Трилетерала, чији сте члан, спрема за важну политичку улогу. Наравно, реч је о министарки Зорану Михајловић, која би према плановима Вашингтона, требало да буде српска верзија Колинде Грабар-Китаровић.

План је следећи: Михајловићева постепено креће у још отвореније сукбе с Вучићем са циљем да придобије симпатије критичара режима. Са изразито европском реториком би требало да привуче гласаче грађанске опције, с обзиром на то да су „жути” и њихови мањи клонови испушена муштикла. Западу је то јасно.

Интересантно је видети и да ли ће се Михајловићки придружити и Зајечарац Саша Мирковић, који се више и не либи да јавно критикује Вучића.

А на питање ко заиста може у догледно време да сруши Александра Вучића, одговор је – Томислав Николић. И поред тога што су и даље на приближно истој политичкој линији, јавна је тајна да актуелни председник Србије припрема своју странку, која би имала нешто јачу патриотску реторику. Она се не би декларативно одрекла ЕУ, али би у деловању акценат ставила на ближе односе с Русијом.

Поред Томиних напредњака (незадовољних Вучићевом доминацијом), овај политички блок би чиниле и неке друге странке и појединци, нарочито они који имају пословне везе или се налазе у Русији. Није искључено и да нова Николићева партија уђе и коалицију са Социјалистичком партијом Србије Ивице Дачића.

Трећа колона напредњака је заправо Вучићева колона, која би и задржала име Српска напредна странка. Око премијера би остали најближи сарадници, али је јасно да би и поред јаког медијског спина који га прати, Вучић изгубио добар део подршке, нарочито уколико Николић оснује своју партију са националистичком реториком.

Другим речима, Александра Вучића у догледно време са власти може да скине нико други до саме Српске напредне странке.

Извор: СРБИН.ИНФО – Алексеј Димитријевић