Прочитај ми чланак

Србију чекају нови безусловни ЕУ захтеви

0

EU pljacka(Вечерње новости)

У коначној верзији преговарачког оквира за ЕУ, који ће бити готов крајем септембра, могле би да се нађу бројне „замке“ за Србију, тачније, листа захтева неких земаља чланица – од преиспитивања појединих приватизација до питања граница.

Уз то, већ у нацрт преговарачког оквира, који је комесар за проширење Штефан Филе скројио на 15 страна и послао у европске престонице на усаглашавање, уграђена је „тачка 4“, која подразумева да Европска комисија или једна трећина чланица у сваком тренутку могу да затраже прекид преговора са Србијом.

Како за „Новости“ тврде извори из Брисела, није искључено да се приликом израде преговарачког оквира понови сценарио из фото-финиша одлучивања о статусу кандидата, када су Пољска, Литванија и Румунија у последњем тренутку „зелено светло“ условиле решавањем неких од отворених питања које имају у односима са Србијом.

Пољаци су тада тражили враћање зграде амбасаде у Варшави и накнаду за коришћење, Литванци су затезали због поништене приватизације БИП, а Румуни су захтевали решавање „влашког питања“. Сви ови спорови и даље су отворени, а на њих би могли да се надовежу други, поготово из земаља у окружењу, првенствено Хрватске.

– С обзиром на то да се у ЕУ одлуке доносе консензусом, бојим се да ће бити доста фрустрирајућих изненађења у наставку наших интеграција, јер ће многе државе испоручивати своје захтеве, невезано од оних „општих“, попут нормализације односа са Приштином и реформи правосуђа. Па, Хрвати су већ покушали да заштите своје интересе, тражећи привилегован извоз цигарета у Србију – каже за „Новости“ професор међународног права Предраг Симић.

Како сазнајемо, у преговарачком оквиру, под тачком 5, посебно ће се апострофирати два задатка: добросуседски односи и решавање питања граница.

Наша земља треба добро да се припреми, јер са свим државама у региону, али и са многима у Европи имамо доста нерешених тема – каже нам Ласло Варга, потпредседник скупштинског Одбора за европске интеграције.

– Посебно проблематично биће питање поштовања људских права, што је за ЕК, али и државе чланице, у врху приоритета.

(Вечерње новости)