Прочитај ми чланак

Вучић: Србији најбољи извештај у региону, не могу да сакријем осмех

0

vucic-kurc

Премијер Александар Вучић састао се са Себастијаном Курцом и рекао да је извештај Европске комисије о напретку Србије бољи од свих осталих извештаја у региону.

Вучић је додао и да потпредседник САД Џозеф Бајден има веома изражено поштовање према Србији, њеном руководству и ономе што раде.

„Када разговарам са Себастијаном Курцом не могу да сакријем осмех. Ово што сам уморан, уморан сам од дводневног пажљивог читања извештаја – требало ми је 12 сати да га прочитам и после сам још 12 сати пажљиво радио на извештају, па ако и имам подочњаке имам их од извештаја“, рекао је Вучић на конференцији за новинаре са аустријским министром спољних послова.

Када је реч о разговору са америчким потпредседником Бајденом, Вучић је рекао да су његове речи биле много љубазније и лепше и више тога доброг говориле о Србији од онога што је достављено медијима у саопштењу, додајући да је Србија веома захвална САД на подршци реформама у Србији.

На питање да ли је Аустрија дала више помоћи након поплава него Русија, Вучић је рекао да Србија поштује сваку земљу и да су Руси веома брзо послали спасиоце, али да је Аустрија дала више помоћи за санирање штете од поплава.

Он је поновио и да су највише помоћи упутиле УАЕ, Аустрија и Норвешка, као и Јапан.

Вучић је такође рекао да ће руски председник Владимир Путин 16. октобра посетити Србију, која се „не стиди када о томе говори, већ се напротив, поноси својом антифашистичком борбом“.

Курц честитао Србији на позитивном извештају ЕК 

„Путинова посета не шкоди односима Србије и ЕУ“

Министар спољних послова Аустрије Себастијан Курц изјавио је да посета руског председника Владимира Пуитина Београду неће нашкодити односима Србије и ЕУ.

„Позиција Србије је јасна. Сасвим јасно, премијер Србије Александар Вучић и грађани Србије су на путу ка ЕУ и то је оно што се рачуна“, рекао је Курц на заједничкој конференцији за новинаре са Вучићем.

Аустријски министар спољних послова Себастијан Курц честитао је данас српском премијеру Александру Вучићу на Извештају о напретку Србије који Европска унија представља данас у подне, за који је рекао да има „позитиван скор“ пре свега у спровођењу реформи у области привреде.

„Могу да изразим задовољство што је скор Извештаја о напретку Србије тако позитиван и желим премијеру Александру Вучићу да честитам на пет месеци рада на реформама, пре свега у области привреде, јер то јесте добро за раст поверења инвеститора“, рекао је Курц и додао да тај досадашњи рад заслужује „велику честику“.

Курц је рекао и да га је нови комесар за проширење ЕУ, Аустријанац Јоханес Хан замолио да српском премијеру пренесе поздраве и да је поручио да се радује сарадњи са Србијом у процесу прикључења.

Аустријски министар је рекао и да је главни разлог посете аустријске делегације санирање мајских поплава које су задесиле Србију и Босну и Херцеговину.

„Аустрија је срећом била у ситуацији да ефикасно реагује и пружи помоћ у бројним областима“, рекао је Курц и додао да су то учиниле власти, али и невладине организације и приватна лица који су били спремни да помогну и код којих, како је рекао, влада велики степен симпатија према Србији.

Курц је истакао да нарочито жели да премијеру Вучићу захвали на односу према средствима добијеним за санацију поплава, документацији и списковима где су средства отишла и на који начин ће бити употребљена.

То је веома важно јер се то у другим земљама не подразумева“, рекао је аустријски премијер.

Уз напомену да је у Београд допутовао са председником Рајфајзен банке која је у Србији активна не само као банка већ и као Уника осигурање, Курц је нагласио да је то прва фирма која је навела да Србији треба да се помогне након мајских послова.

Курц је рекао и да је у Београд допутовао са главним уредником Курира, аустријских дневних новина које су, додао је, брзо направиле кампању и прикупиле донације приватних лица, као и са представницима Каритаса и Црвеног крста, две највеће аустријске невладине организације које се старају о томе да помоћ буде усмерена на право место.

Комесар за проширење ЕУ Штефан Филе рекао је раније данас да је импресивно колики је пут у процесу европских интеграција прешла Србија током његовог петогодишњег мандата.

(Танјуг)