Прочитај ми чланак

СРБИЈА НА ИСТОКУ: Вучић у Москви са Шојгуом, тема мигови 29

0

МОСКВА - Председник Владе Србије Александар Вучић боравиће данас у једнодневној посети Москви, где ће се састати са министром одбране Русије Сергејем Шојгуом.

Beograd, 15. decembra 2016. - Premijer Aleksandar Vucic obraca se medijima nakon ucesca na otvaranju sedme konferencije "Ekonomist: Svet u 2017" koja se odrzava danas u Narodnoj skupstini. FOTO TANJUG/ SAVA RADOVANOVIC/ bk

Фото: Сава Радовановић / Тањуг

МОСКВА – Председник Владе Србије Александар Вучић боравиће данас у једнодневној посети Москви, где ће се састати са министром одбране Русије Сергејем Шојгуом.

Том приликом, премијер Вучић и министар Шојгу финализоваће договоре о набавци најсавременијих апарата ловачке авијације, а разговараће и о свим осталим видовима војно-економске и војно-образовне сарадње, најављено је из Кабинета премијера.

Састанку ће присуствовати и министар одбране Зоран Ђорђевић.

Током боравка у Москви, премијер Вучић и делегација Министарства одбране Србије посетиће један од полигона руске борбене авијације.

Како је премијер Вучић раније рекао, током посете Москви разговараће о куповини шест борбених авиона МИГ 29, којим би учинили наше небо и наше грађане безбеднијим.

„Преговарамо да узмемо шест авиона, а то би значило да бисмо онда имали у свом ресурсу десет МИГ-ова 29. То би значило значајно већу сигурност за грађане у односу на ситуацију коју смо имали до јуче“, подвукао је Вучић.

Премијер је истакао и да авионе плаћамо нашим новцем и да је на то поносан, али је и захвалио што је цена драстично испод тржишне.

Поновио је и да Србија неће никога да напада, ни туђе да узима, али да хоће да буде спремна да заштити своју слободу и суверенитет, да буде свој на своме.

Србија нема планове агресивних доктрина, већ жели да штити своју земљу, народ и своје међународно признате границе, истакао је председник српске владе.

Он је изразио уверење да би авиони могли већ у наредна три месеца бити у Србији, као и да се уз помоћ стручњака изврши модернизација и опреме најсавременијим ракетама ваздух-ваздух и ваздух-земља.

Такође је најавио да ће се са Русијом разговарати и о одређеним противваздушним системима, највероватније о системима М1 или М2, али треба видети шта је најбоље и најјефтиније, као и које финансијске инструменте и новац можемо да издвојимо.

Ђорђевић: Имаћемо најмодернију ескадрилу у региону

Министар одбране Зоран Ђорђевић изјавио је данас да шест мигова 29, које Србија набавља од Русије, треба да стигну у нашу земљу најкасније за три месеца, а да им затим следи модернизација у три фазе.

Он је рекао да је набавка мигова једна од данашњих тема разговора премијер Србије Александра Вучића и министра одбране Русије Сергеја Шојгуа, а да ће се осим тога разговарати и о војно-економској и војно-образовној сарадњи.

Србија, како је рекао, на набавку мигова 29 чека већ 25 година, да је било разних обећања али да је ова влада успела да их набави. Са постојећа четири мига и набавком још шест наша земља ће, како каже, имати најмодернију ескадрилу у региону.

„Србија ће са тих десет мигова 29 постати респектабилни фактор када је одбрана у питању. Обезбедићемо чување нашег неба на најбољи начин, зарад безбедности наших грађана“, рекао је Ђорђевић новинарима у Москви.

Он је додао да у овом тренутку не постоји ниједна земља која је пандан Србији, те да је наша земља у врху када је ваздухопловство у питању, јер су то најмодернији авионе који постоје у региону.

Шест мигова који стижу из Русије, појаснио је он, биће модернизовано у три фазе, прва се завршава 2017. године, друга и трећа 2018. и 2019. године, те да ће након тога мигови бити у употреби још 14 година.

Упитан да упореди мигове 21 и 29, министар одбране је рекао да је то тешко упоредити и да би то било исто као када би се организовала рели трка у којој се ауто средње класе такмичи са аутомобилом врхунске класе.

„Наш миг 29 је врхунске класе и тешко може да се пореди са било којим мигом 21“, нагласио је Ђорђевић.

Како каже Србија мигове набавља сопственим средствима, али по повољним условима. „Набавка ће коштати много мање него да су куповани нови мигови или да су на тржишту набављени па ремонтовани“, закључио је он.