Прочитај ми чланак

Вук Јеремић: Срби више нису забрањена тема у УН

0

Vuk Jeremic - UN

(Танјуг)

Председник Генералне скупштине Уједињених нација Вук Јеремић изјавио је данас, сумирајући прошлонедељну УН дебату о раду међународних кривичних судова, да је некима било нелагодно због те расправе, али да у светској организацији не сме да буде табу или забрањених тема.

Јеремић је, обраћајући се новинарима дописницима из УН, истакао да је 20 година од оснивања првог ад хок међународног кривичног суда било право време да се процени ефекат рада, као и да се каже нешто о могућим грешкама.

„Некима је било нелагодно због расправе, али бојкот није успео. Показало се да је ово била највећа тематска дебата у историји УН по броју држава, пошто су учешће пријавиле 82 земље у чије име је говорило 49 представника”, рекао је председник ГСУН.

Он се запитао како неко може да сматра да је дебата била неуравнотежена, ако су све 193 земље чланице УН биле позване да говоре.

„Никоме није било забрањено да говори и нико није имао временско ограничење”, додао је Јеремић.

Председник ГС УН је детаљно објаснио питање одустајања појединих судија и експерата за међународно кривично право.

„Неки људи нису били спремни да чују ни реч критике о међународном кривичном правосуђу, као да се ради о светој крави”, оценио је Јеремић.

Он је прво прочитао имена 11 панелиста који су били позвани, међу којима су председник Хашког суда Теодор Мерон, бивши председник Трибунала Фаусто Покар, бивша главна тужитељка Карла дел Понте, хрватски адвокат Анто Нобило, председници Међународног кривичног суда и Суда за Руанду, председница Парламентарне скупштине држава чланица МКС Тина Интелман, извршни директор Хјуман рајтс воча Кенет Рот, специјални саветник генералног секретара УН Бан Ки муна за превенцију геноцида Адам Диенг и правница у Бановој канцеларији Патриша О’Брајен.

„Неки су прво потврдили учешће као Рот, Нобило, Интелман, Сонг, али су касније јавили да не могу да дођу. Како то да су одбили, то је интересантна тема”, запитао се Јеремић, и додао да је на пример Патриша О’Брајен рекла да тог дана „има важнија посла”.

„Саветник генералног секретара Адам Диенг је рекао да иде на одмор месец дана, и да не може да дође, а никада није одговорио на молбу да предложи некога ко би га заменио”, казао је председник ГСУН.

„Да су дошли, вероватно би подржали рад међународног кривичног правосуђа, али су се одлучили да не дођу. Судија Покар ми је написао да је председник суда за Руанду баш за тај дан заказао пленарну седницу свих тих судија и да не може да дође”, навео је Јеремић.

Према његовим речима, „неко је мислио да ће он због свега тога бити осрамоћен или застрашен и да ће одустати”.

Њујорк Тајмс: Јеремић не крије да не воли Хашки суд

Председник Генералне скупштине УН Вук Јеремић, који се сматра могућим будућим лидером Србије, као и кандидатом за место генералног секретара УН, не крије своју антипатију према Хашком трибуналу, наводи у данашњем броју Њујорк Тајмс, осврћући се на дебату одржану прошле недеље.

Њујоршки дневник пише да је Јеремић јуче узвратио на критике везане за организацију јавне дебате у УН о раду међународних кривичних судова, одбацујући оптужбе да је циљ скупа био дискредитација Хашког суда, иако не крије антипатију према том суду.

Тајмс наводи да су дебату бојкотовале САД, Канада и Јордан, оцењујући је као једнострану и организовану са циљем да оклевета суд који су основале УН.

„Јеремић је на конференцији за новинаре демантовао критике, тврдећи да је сада време да се покрене питање да ли су такви трибунали помогли у националном помирењу“, истиче се у тексту.

Лист наводи његове речи да је „неким људима очигледно било непријатно због дебате“, али да он сматра да „не сме да буде табу и забрањених тема у Генералној скупштини“.

Поводом извођења из сале председница Удружења Мајке Сребренице Мунире Субашић након што је хтела да покаже мајицу и транспарент са натписима о масакру у том граду, Јеремић је објаснио да је она била добродошла да присуствује, али да није могла да говори, јер је то био експертски форум, пренео је Њујорк Тајмс.

Амерички лист је нагласио да је скуп организован након ослобађајућих пресуда хрватским генералима у Хагу и да Јеремић не крије да не воли тај суд.

„Ја не бежим од тога да поново критикујем суд. Говоримо о суду који је Србе осудио на хиљаду година затвора, док истовремено нико није осуђен за злочине против Срба почињене у Хрватску“, закључио је Тајмс преносећи Јеремићеве речи.