Прочитај ми чланак

Срби у Скупштини стали уз човека који се „прославио” убијајући српски народ

0

skupstina-kosova--beta

Очекивано, конституисање окупаторске шиптарске скупштине претворило се јуче у праву драму, којој су допринос дали и Срби.

Иако су посланици Српске листе најављивали да ће остати неутрални до утврђивања која од албанских странака има већину, ипак су јуче дали подршку коалицији окупљеној око странке Рамуша Харадинаја, ЛДК, странке Фатмира Љимаја, а које подржава лидер екстремног Самоопредељења Аљбин Курти.

Сви за Мустафу

За председника парламента Ису Мустафа су гласали сви представници мањина, осим Ненада Рашића и Емилије Реџепи. Изабран је и потпредседник парламента из редова Самоопредељења кога је такође подржала Српска листа.
Срби нису имали кандидата за потпредседника, а како је рекла Јасмина Живковић, нова шефица посланичког клуба, њега ће предложити на наредној седници.

Изгледа да је тај сценарио био договорен, поједини чланови Српске након неочекиваног обрта, коментарисали су да се све дешава „управо по плану“, остављајући дилему да ли је то била тема недавног разговора иза затворених врата у Београду.

Да би се процедурално изабрао нови председник окупаторског парламента у Приштини из редова албанске коалиције, председавање парламентом у Приштини је након паузе преузела најстарија посланица из редова Српске Милка Вулетић из Лепосавића, кадар Покрета социјалиста.

Целокупна драма је почела у 10 сати, да би након почетног кошкања око расподела седења у шиптарској окупаторској скупштини дошло до протесног напуштања седнице.

Разлог је тај што је председавајућа најстарија посланица Фљора Бровина, чланица странке Хашима Тачија (ПДК), на дневни ред ставила гласање за новог председника скупштине, односно само кандидата своје странке – Агима Алијуа.

Први су салу напустили посланици коалиције окупљене око ААК Рамуша Харадинаја, затим Самопредељење Аљбина Куртија, да би за њима кренули и посланици Српске листе.

Кад је Бровина прогласила крај седнице, а Тачијеви напустили салу, сви ови посланици су се вратили, гласали за резрешење Бровине, а на њено место поставили Милку Вулетић. За њу су од 83 гласала 82 посланика.

Вулетићева је експресно водила седницу, и у року од 20 минута, са све обраћањем новоизабраног председника парламента, седница је завршена.

Рамушева коалиција бројнија

Тачијева странка сматра да њој припада право да предложе председника окупаторске шиптарске Скупштине Косова, али се са тим није сложила Рамушева коалиција која укупно има 47 посланика, 10 више од Тачијеве. Покрет Самоопредељење има 16 посланика, а Српска листа девет.

(Вести он лајн)