Прочитај ми чланак

„Срби су морали да буду масакрирани…превентивно!“

0

bratunac_groblje

Потпредседник Републике Српске Емил Влајки сматра да бивши командант муслиманских снага у Сребреници Насер Орић није могао бити осуђен од Хашког трибунала, јер би јавном мњењу у свету било јасно да је злочин над Бошњацима у јулу 1995. године представљао освету због претходних злодела Орићевих снага над српским цивилима.

Емил Влајки је на конференцији за новинаре у Бањалуци представио написе западне штампе током рата у БиХ о Орићевој умешаности у злочине над Србима у Подрињу, међу којима су и изјаве бившег команданта снага УН у БиХ Филипа Мориона да је Орић апсолутно контролисао своје људе који су спроводили терор на наведеном простору.

„Извештач ‘Торонто стара’ Бил Шилер писао је 16. јула 1995. године о једном интервјуу са Орићем и видео касети коју је показао, на којој лично држи у руци одсечене главе српских жртава“, рекао је Влајки и додао да је неке од ових злочина приметио и амерички Стејт департмент, који наводи да су муслиманске снаге у селима близу Братунца убиле најмање 60 Срба, док је као резултат непријатељства до 5.000 људи, углавном жена, деце, стараца и рањених, пребегло преко Дрине у Љубовију из села Бјеловац, Сикирић, Вољевица, Југовићи и Лозничка Ријека.

Према наводима репортера „Вашингтон поста“, којег је Орић примио у фебруару 1994. године, иако су снаге УН распоредиле своје посматрачке трупе између муслиманских и српских снага скоро годину дана раније, Орић је и даље могао водити своје људе на повремене рације, прикрадајући се испред трупа УН и нападајући и пљачкајући српска села.

„Званичници УН, међу којима и Јасуши Акаши, сматрали су сребреничке муслиманске лидере корумпираним и опасним провокаторима“, наводи Влајки и додаје да су у студијама о Сребреници поједини западни аутори правдали злочине Орићевих снага, јер су, како се наводи, само вештина и немилосрдност Орића могли спасити Сребреницу од скорог истребљења у рукама њених српских суседа 1992. године.

„У овом часу, сасвим је јасно зашто је 50 српских села морало бити спаљено, а хиљаде српских цивила превентивно масакрирано – самим тим што су живи, српски цивили би могли проузроковати истребљење сребреничких муслимана“, каже Влајки.

„Није им у интересу да се Р. Српска економски развија“

Влајки је упозорио и на све чешће манифестовање израза мржње према Србима у бошњачком корпусу и политичком естаблишменту.

„Очигледно Бошњаци никад неће дозволити инсталацију крака гасовода ‘Јужни ток’ у Српској, јер им очито није у интересу да се она економски развија“, рекао је Влајки.

(Вести онлајн)