Прочитај ми чланак

Срби са Космета хоће да разговарају са Вучићем у присуству руског амбасадора?

0

ALEKSANDAR CEPURIN(Данас)
Први потпредседник Владе Србије Александар Вучић требало би данас или сутра да се састане у Београду са начелницима косовских округа како би разговарали о примени бриселског споразума.

Вучић је јуче изјавио да ће том састанку присуствовати и представници Срба јужно од Ибра. С друге стране, састанак са председницима општина на северу КиМ уместо данас, како је раније најављено, први вицепремијер ће имати у недељу 12. маја, пошто ће тада боравити на Космету. 

Током јучерашњег дана није био познат термин одржавања састанка у Београду, као ни то да ли ће са Вучићем у недељу на Космету бити и премијер Ивица Дачић.

С друге стране, Срби са севера КиМ очекују да ће 12. маја на Космету видети и амбасадора Руске Федерације Александра Чепурина. У руској амбасади у Београду, међутим, кажу за Данас да „није било разговора о томе“.

Бојан Јаковљевић, народни посланик СНС у Скупштини Србије из Лепосавића, потврђује за Данас да ће састанак са председницима општина са севера КиМ бити одржан 12. маја, као и да је тог дана градска слава Свети Василије на коју су позвани Вучић и руски амбасадор у Србији, „који су потврдили доласке“.

Како додаје, састанак који је требало да буде одржан данас, одложен је за недељу, како би се видело како ће данас у Бриселу проћи састанак тимова за израду плана примене Споразума.

Јаковљевић, ипак, истиче да захтеви Срба са севера КиМ остају исти и да чекају да виде да ли ће се променити нешто у ставу званичног Београда. Према његовим речима, референдум по том питању у овом тренутку је сувишан, а Срби очекују да ће Вучић у недељу „доћи с предлогом који ће задовољити и нашу страну“.

На питање Данаса да ли постоји могућност за компромисно решење и шта би то подразумевало, Бојан Јаковљевић наводи да „постоји простор за договор, али је потребно време, односно не треба журити“.

Леон Малазогу, стручњак приштинског института Демократија за развој, каже за Данас да иако Срби са севера Косова тврде да неће учествовати у примени онога што је договорено, не сме се изгубити из вида чињеница да Влада Србије „има механизме којим би се повећао притисак на њих“. „Београд даје плате свим кључним актерима на северу и међународна заједница очекује да се српске власти активно укључе у решавање проблема“, сматра наш саговорник из Приштине.

Малазогу закључује да су српски званичници свесни да без примене Споразума на терену, укључујући север Косова, не могу да се надају датуму за почетак приступних преговора са ЕУ, јер им је Брисел то „јасно ставио до знања“, као и да охрабрују прагматичне поруке премијера Ивице Дачића.