Прочитај ми чланак

„Срби разумеју Турке боље од других народа“

0

Турски амбасадор у Србији Мехмет Кемал Бозај изјавио је да српски народ може боље од других народа да разуме жељу турског народа да сачува јединство и интегритет своје државе, преносе агенције.

ФОТО: Tviter/@SerbianPM

ФОТО: Tviter/@SerbianPM

Бозај је на скупу у београдском Институту за европске студије истакао да је недавни покушај државног удара био удар против јединства и интегритета турске државе, али да је то турски народ препознао и спречио заверенике. 

Напомињући да су у осуди пуча били јединствени и представници свих парламентарних турских партија, како на власти, тако и у опозицији, Бозај је истакао да Турци могу имати различите политичке ставове и партије, али да се у тешким временима уједињују.

– Срби то добро знају, јер је српска нација таква врста нације. Српски народ може да разуме нас много боље него други народи – закључио је Бозај. 

– Турску је основао Мустафа Кемал Ататурк током великог рата за независност и ми не желимо да допустимо никоме да отме секуларну демократску државу из руку турског народа – поручио је турски амбасадор.

Виши научни сарадник Института за европске студије Александар Гајић указао је да су сва четири претходна пуча извеле „кемалистичке структуре“ и притом имале подршку Запада, док су овај последњи извеле исламистички настројене структуре.

Он не верује да ће Турска да промени страну у односима са великим силама и да жели боље односе са Русијом, али не по цену конфронтације са Западом.