Прочитај ми чланак

Срби морају због Бриселског споразума да уђу у полицију самопроглашеног Косова

0

eu-kosmet

(Глас Русије – Ратко Паић)

Пре недељу дана је Влада Србије на својој седници донела одлуку која вероватно представља јединствен случај у свету да је највиши извршни орган једне суверене државе отпустио припаднике своје полиције и практички им наредио да се прикључе полицијским структурама једне друге парадржаве.

Наравно, ради се о томе да је српска Влада, у жељи да спроведе Бриселски споразум, наложила Министарству унутрашњих послова да до краја ове године прекине радни однос српским полицајцима из јужне покрајине. Да ствар буде још гора, њима је препоручено да се укључе у рад полиције самопроглашене државе Косово.

Дакле, министар Александар Вулин је рекао да је Влада Србије од Срба на Космету који су до сада били запослени у МУП-у Републике Србије, затражила да се интегришу у полицију Косова, те изразио уверење да ће „интеграција успети у стопостотном износу“, и још је истакао да верује да ћедосадашњи припадници српског МУП-а прихватити интеграцију у косовску полицију зато што, како је казао, „поштују државу Србију и поштују своју Владу“.

Међутим, оно што је министар Вулин том приликом изоставио да каже, то је чињеница да ће убудуће њихова „држава“ коју ће „поштовати“ бити самопроглашена Република Косово, а њихова влада ће од сада бити она којом председава Хашим Тачи у Приштини.

Да је то тако, види се из званичних докумената којима је основана Полиција Косова, као и из званичних одредница којима се она и данас руководи. Погледајмо дакле само неке од њих.

На службеном сајту такозване владе Републике Косово се између осталог каже да се Полиција Републике Косово у свом деловању руководи начелима која су предвиђена њеним Уставом и законима. Такође на званичном сајту косовске полиције у коју српски министар Вулин и премијер Дачић позивају српске полицајце, јавно је постављен и документ у чијем заглављу пише „Скупштина Републике Косово“, а који сведочи о настанку и карактеру Полиције Косова. У њему се дословно каже следеће: „Скупштина Републике Косово, нa основу члана 65 Устава Републике Косово, а у циљу успостављања законских правила o полицији Републике Косово, усваја Закон о полицији, који има сврху оснивање полиције Републике Косово“.

Дакле, када се све то има у виду, онда је тешко прихватити као истиниту констатацију премијера Ивице Дачића да је Бриселски споразум, у коме је предвиђена интеграција српских полицајаца у косовску полицију – „статусно неутрални споразум“. Исто тако је тешко поверовати и у његову изјаву да наводно „тo не значи да српски полицајци тиме признају Републику Косово“.

Уосталом, првих 16 Срба који су по наговору српске Владе већ приступили Полицији Косова већ су потписали заклетву и сагласност са принципима косовске полиције, те започињу тренинг у Академији Косова за јавну безбедност у Вучитрну, „да би се упознали са законодавством и процедурама косовске полиције“.

Што се тиче законодавства косовске полиције, из малопре наведених докумената се види да је реч искључиво о законодавству независне Републике Косово, а када се ради о „процедурама“ те исте полиције, најбоље би било навести само неколико њених поступака у последње време. Подсетимо, прошле године су Срби морали да иду голи на Газиместан, јер им је та иста косовска полиција скидала мајице, а ове године је косовска полиција после божићне литургије у Грачаници привела више Срба.

Али без обзира на све, Влада Србије до Нове године отпушта српске полицајце са Косова и Метохије из МУП-а Србије и упућује их да радно место потраже у Полицији Републике Косово. То изгледа наводи на закључак да је Бриселски споразум, који је потписан са Хашимом Тачијем под капом Европске уније, јачи од здравог разума, а поготово од важећег Устава Републике Србије.