Прочитај ми чланак

СРБИ МАСОВНО НАПУШТАЈУ „ВОЈСКУ КОСОВА“: Приштина креће у кампању

0

Од како су кренули у формирање "Војске Косова" 71 Србин је напустио ту оружану формацију

Министар Косовских безбедоносних снага (КБС) Рустем Бериша најавио је да ће се ускоро покренути кампања за попуњавање радних места на којима су до скоро били припадници из српске заједнице.

Бериша је на конференцији под називом “КБС и Партнери“ казао да су се ове снаге у последње време суочиле са изазовом одласка српских припадника због „континуираних претњи и притисака који долазе од споља“. Како је додао, поднети су групни захтеви за одлазак, а без њихове воље.

– Ангажовани смо и посвећени томе да спречимо ове претње и притиске над нашим институцијама, и веома брзо ћемо покренути кампања за попуњавање радних места за невећинске заједнице, односно за српску заједницу. Постоји невероватно интересовање младих Срба да се прикључе овим снагама – казао је.

Откако је Косово предузело мере за трансформацију Безбедносних снага у Војску Косова, те снаге је напустио 71 припадник из српске заједнице, изјавили су званичници Министарства безбедносних снага Косова.

Премијер Рамуш Харадинај је на конференцији изјавио да је транзиција легитимна и демократска и да ће процес тећи постепено. Додао је да ће овај процес допринети регионалном миру.

– Нема сумње да ће транзиција осигурати мултиетничност, иако је мултиетничност наших снага под претњом насиља, што је неприхватљиво – казао је Харадинај. Додао је да ове снаге неће заменити КФОР и да је присутност КФОР-а на Косову добродошла увек.

Председник Србије Александар Вучић позвао је ове недеље Србе на Косову да не учествују у формирању Војске Косова јер „ту војску формирају, ни због чега другог, већ само да би те Србе искористили да једног дана запуцају на Србе“.

                      ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!