Прочитај ми чланак

СРБИ БИ ДАНАС НА ИЗБОРИМА изабрали Тита

0

Београд -- Јосип Броз Тито, као човек који је у овој земљи укинуо изборе, победио би данас на хипотетичким изборима показало је истраживање објављено у Недељнику.

Од резултата ексклузивног истраживања Нинамедије за Недељник, можда би само интересантније било сведочити кампањи хипотетичких избора где би грађани данашње Србије гласали између следећих кандидата: Никола Пашић, Јосип Броз Тито, Слободан Милошевић, Зоран Ђинђић, Војислав Коштуница, Борис Тадић, Александар Вучић…

После стогодишњег искуства живота у Југославији, како би се проверило какав је однос данашње јавности према државницима који су водили Србију и обележили одређене епохе у последњих 100 година, Недељник, који је у традиционалном летњем двобороју накиосцима од 26. јула, и Нинамедија су спровели истраживање које није попут оних, раније рађених, са питањем ко је највећи државник или политичар, јер однос према историји не мора нужно да буде, и често није, у корелацији са односом према садашњости.

Питање постављено испитаницима било је: „Да можете сутра на изборима да гласате, за кога бисте од понуђених кандидата гласали?“

Критеријуми за одабир, наводи се, већ на први поглед су јасни – реч је о људима који су водили земљу и у одређеним тренуцима били најмоћнији политичари који су држали судбину земље (или је још увек држе) у својим рукама.

Истраживање је спроведено на 802 испитаника у периоду од 23. до 30. јуна ове године.

Јосип Броз Тито, апсурда ли, као човек који је у овој земљи укинуо изборе, пише Недељник, победио би на хипотетичким изборима са 24,6 одсто гласова, мада би му данашњи српски лидер „дахтао за врат“ са 23,5 одсто…

Према резултатима истраживања Зоран Ђинђић би добио 10,7 одсто гласова, Слободан Милошевић 7,4 одсто, док би Никола Пашић имао 4,4 одсто подршке. Борис Тадић са 2,1 одсто и Војислав Коштуница са 0,7 су на зачељу колоне. Ниједан од наведених као свој одговор је навело 18,7 одсто испитаних, а да не зна за кога би гласало навело је 7,9 одсто.

У новом Недељнику читајте како се резултати ових „кандидата“ драматично разликују у старој и младој популацији; за кога би гласали пензионери, а за кога студенти, како су гласали различити региони Србије, кога ни изабрали високообразовани, а кога пољопривредници, као и шта сви ови резултати говоре о Србији и начину на који бирамо лидере и сагледавамо своју историју.