Прочитај ми чланак

Срамно решење министарства о опасном отпаду у Бору

0

Министарство заштите животне средине донело је решење, да није потребна израда Студије о процени утицаја на животну средину пројекта складиштења запаљивих течности и складишта опасног отпада на територији КО Брестовац, на подручју града Бора, а по захтеву "Zijin mining".

Председница градског одбора Странке слободе и правде Ирена Живковић у Бору тим поводом предала је жалбу Министарству за заштиту животне средине.


– Као што је у самом Уговору при продаји РТБ Бор, чије смо делове проследили Републичком јавном тужилаштву, наведено да ће држава Србија имати разумевања за загађење које ће произвести компанија Зијин у прелазном периоду, без навођења трајања прелазног периода – каже Ирена Живковић и наставља:

– Као и да неће сносити кривичне ни финансијске казне, као што Републичка еколошка инспекција, локална самоуправа и министарство за заштиту животне средине ћути на наше кривичне пријаве поднете још 2019. године, као што министарка Зорана Михајловић каже да је у Бору зелени рудник, а сам председник државе да у Бору више и нема загађења, тако је и сада министарство заштите животне средине, донело решење, да није потребна израда Студије о процени утицаја на животну средину пројекта складиштења запаљивих течности и складишта опасног отпада – додаје се у саопштењу ССП Бор.

Живковић за крај напомиње да се ово решење тиче свих грађана Србије.

– Покушаћемо да спречимо ово срамно решење које је као и досадашња, само и искључиво у корист профита страног инвеститора, а против, не само Борана, него свих грађана Србије.