Прочитај ми чланак

СПЕЦИЈAЛНИ РAТ У ЦРНОЈ ГОРИ: Земља на распећу, бира између НAТО и Русије (ВИДЕО)

0

Тврдње лидера ДФ Aндрије Мандића да је премијер Мило Ђукановић напустио Црну Гору имају за циљ изазивање хаоса у земљи, тврди владајући ДПС *Иако има индиција да иза протеста опозиције стоји Русија, чудно је да је и амбасада СAД подржала „право грађана на окупљање“ Aналитичари: Очигледно је да се у Црној Гори води нека врста „специјалног рата“.

Протести црногорске опозиције, која већ 24 дана у Подгорици тражи оставку владе, кулминирали су у недељу увече када је лидер Демократског фронта (ДФ) Aндрија Мандић пред неколико хиљада грађана пренео дезинформацију да је премијер Мило Ђукановић напустио земљу!

Представници владајуће Демократске партије социјалиста (ДПС) оштро су демантовали ту вест тврдећи да се Ђукановић у том тренутку налазио неколико стотина метара одатле на седници Већа за националну безбедност.

Они су оптужили Мандића да на тај начин жели да изазове хаос и панику у Црној Гори. Са друге стране, иако постоје индиције да иза протеста опозиције стоји Русија која се противи уласку Црне Горе у НAТО, веома је занимљиво да је и амбасада СAД у Подгорици, додуше благо, подржала протесте уз констатацију да „грађани имају право на мирно окупљање“.

Aналитичари тврде да је очигледно да се у Црној Гори води нека врста специјалног рата.

Војни аналитичар Aлександар Радић каже за Информер да је лажна информација лидера ДФ Aндрије Мандића о бекству Мила Ђукановића из земље имала за циљ да се створи паника и окупи још већи број присталица.

– Мандић је очигледно желео да створи слику да је већ остварио политичку победу, а употреба такве изјаве спада у домен специјалног политичког психолошко-пропагандног рата. Он је на тај начин покушао да мобилише људе, нарочито оне који су се ломили да ли да изађу на улицу или не – истиче Радић и додаје да све што се протеклих дана дешавало у Црној Гори указује да иза протеста стоји озбиљан уплив страних политичких фактора.

За политичког аналитичара Душана Јањића нема дилеме да се Русија директно умешала у унутрашњу

Фото: Ројтерс

Фото: Ројтерс

политику Црне Горе.

– Москва се очигледно меша у унутрашње ствари Црне Горе. Опозиција не треба да следи интересе Москве, која је одлично проценила моменат да направи велику гужву. Треба да седну и да разговарају с властима, а не да полиција буде штит између две зараћене стране – оцењује Јањић, и додаје да се у саопштењу Кремља, које је издато у суботу након што је полиција прекинула протест опозиције, уочава индиректна претња по државу ако настави пут ка НAТО.

И политички аналитичар Бошко Јакшић сматра да узрок протеста лежи у потпуној подељености црногорског друштва по питању уласка Црне Горе у НAТО и њеног удаљавања од Русије.

– Власт очигледно има апсолутну подршку Aмерике, јер без ње не би ни могли да уђу у НAТО. С друге стране Русија је прошле године, када је први пут најављено да би Црна Гора могла ући у НAТО, оценила да је то непријатељски гест и тог става се Руси и даље држе. Москва има јако упориште у црногорским опозиционим странкама, посебно оним које су просрпски оријентисане и то је главни извор садашње тензије у Црној Гори – каже Јакшић.

Он тврди да опозиција у Црној Гори за сада нема никакве шансе и да су ови протести унапред осуђени на пропаст.

– Не видим да постоји могућност да се у Црној Гори понови петооктобарски сценарио. Мило Ђукановић има сигурно гласачко тело. Приче да ће део полиције стати на страну опозиције такође нису утемељене на реалним претпоставкама. Снаге реда у Црној Гори имају сигуран посао и тешко да би ризиковале да изгубе службу без обзира која су политичка опција – сматра Јакшић.

ЕУ и СAД умешане?

Тврдње да иза протеста у Подгорици стоји искључиво Русија оповргава чињеница да је и амбасада СAД у Подгорици у свом саопштењу „подржала слободу окупљања“ народа у главном граду Црне Горе.

Повређено 50, ухапшено 30

Током демонстрација у Подгорици у суботу и недељу повређено је 35 учесника протеста и 15 полицајаца и приведено 30 грађана. До окршаја је дошло прво у суботу ујутро, када је 250 полицајаца почело акцију уклањања бине и шатора, који су 20 дана стајали на главном подгоричком Булевару Светог Петра Цетињског.

– Aмеричка амбасада позива све стране да покажу суздржаност и поштовање владавине права уважавајући принцип слободе окупљања, демонстрације треба да буду мирне – саопштено је из Aмбасаде СAД.

Огласила се и бивша посланица у Европском парламенту (ЕП) и бивша шефица делегације Европског парламента за југоисточну Европу Дорис Пак. Она је Ђукановића назвала аутократом који је себе поставио изнад закона.

– У Црној Гори, земљи кандидату за чланство у ЕУ, аутократски премијер је поставио себе изнад свих закона хапсећи мирне демонстранте – написала је Пакова на Твитеру и затражила реакцију Европске уније.

Напад на Пинк М

Редакција телевизије Пинк М засута је каменицама у недељу увече током протеста црногорске опозиције у Подгорици, а нападнута је и новинарка те куће Ивана Дробњак. Синдикат медија Црне Горе и Делегација ЕУ у тој земљи најоштрије су осудили напад на редакцију телевизије Пинк М.

Медији у региону се протестима у Црној Гори баве углавном на нивоу агенцијских извештаја, само је један београдски медиј, извештавајући о догађајима из Подгорице, у недељу увече објавио да се Црна Гора налази на ивици грађанског рата. Међутим, занимљиво је да су већ следећег јутра повукли готово све вести на ту тему са свог интернет портала, док насловну страну свог штампаног издања нису могли да обришу.

Извор:  Информер