Прочитај ми чланак

Шпанија љута због помињања „каталонског модела” у платформи о Космету

0

Одлука председника Србије Томислава Николића и тима његових саветника да у платформи за Космет затражи аутономију за све српске средине у покрајини по узору на Каталонију изазвала је бурне реакције у Шпанији.

Наиме, српским властима из шпанског министарства спољних послова пренета је порука да нису очекивали такву несмотреност, пре свега због сличних интереса две државе.

„Шпанци су замерили што се помиње само тај модел. Поручили су српским званичницима да нису то очекивали, посебно због подршке коју Шпанија пружа Србији по питању непризнавања косовске независности“, каже извор из Владе Србије.

И аналитичари наводе да је ово један непромишљени потез о којем је требало водити рачуна пре него што је платформа представљена јавности.

„Србија хоће два Косова – српско и албанско“

Дипломата Огњен Прибићевић каже за наш лист да је методолошки и тактички погрешно помињање само једног модела у платформи, у овом случају каталонског. Он каже да би у оваквим случајевима или требало прескочити конкретне примере или навести неколико.

„Да су рекли да ће се узети понешто од Каталоније, Тирола и Оландских острва, сигуран сам да реакције не би било. Ово сада нервира и Шпанце и Брисел, јер може да узрокује проблеме, пре свега сепаратизам“, истиче Прибићевић.

Он, међутим, додаје да то неће драстично утицати на промену односа Шпаније према Србији.

„Шпанци никако неће признати Косово, могућа је љутња или захлађење односа, али њима није у интересу да признају независно Косово“, наводи он.

Професор ФПН-а Предраг Симић наводи да је реакција из Шпаније очекивана будући да је Каталонија за њих болно питање.

„Разумем осетљивост Шпанаца, ненамерно је погођена болна тачка. Питање је унапред морало да се реши. И у изради платформе, амбасадор, у овом случају у Мадриду, морао је да сигнализира у одређеном тренутку да се у шпанској престоници могу чути тонови негодовања и да то може да изазове проблеме“, истиче Симић.

 

(Блиц)