Прочитај ми чланак

Шпанска полиција открила идентитет Србина који је „ваљао“ тоне кокаина

0

Шпанска полиција је у акцији кодног назива Грајуела (чавка) разбила једну од највећих мрежа за трговину дрогом, када је зауставила брод натоварен са 1.200 килограма дроге. Међу посадом је био српски држављанин Радомир З. који је био задужен да чува залихе у име картела, а ова пошиљка је била вредна 20 милиона евра.

Како наводе локални медији Радомир З. је ухапшен 5. априла, пошто је пао у море када је ножем напао члана своје посаде јер је покушао да баци у воду кокаин када је полиција опклолила њихов брод, на којем је поред дроге била и стока.

Како наводе шпански медији, брод је прешао Атлантик да би пристао на следеће одредиште у Египат, након што је прешао Гибралтарски мореуз.

„Док се приближавао полуострву, негде између Уелве и Кадиза стигли су их полицајци. На броду за дрогу била су два човека из Галиције и један из Кадиза, Иван Абал, са седиштем у Бару и надимком Ел Рубио, и Сантјаго Р., из Камбадоса , који су били галицијски глумци. Према информацијама из истраге Рубио је био на челу посаде и на кормилу.

Састали су се на отвореном мору са бродом из кога су преузели најмање 627 килограма кокаина од укупно 1.200 утоварених на овај брод пре него што су испловили са колумбијских Кариба. Србин Радомир З. укрцао се на једрилицу са двојицом мушкараца из Галиције и Кадижанином како би обезбеђивали залихе дроге. Чамац са дрогом је потом кренуо ка Шпанији. Пут до полуострва је био миран. Међутим, 5. априла на мору су их пресрели полицијски чамци и хеликоптери.

Ухапсила их Цивилна гарда

Један од двојице Галицијана је схватио да је решење за њихове проблеме да баце кокаин у море. Бала је било мање од пет, али то је изнервирало Радомира З., који гарантовао за сваки грам дроге својим животом. Према информацијама из истраге, Радомир се тада бацио на човека који је бацао дрогу у море и напао га ножем који је имао код себе. Том приликом задао му је неколико посекотина и убода, док је возач чамца покушавао да побегне полицији. У једном тренутку Радомир је испао са чамца и завршио је у мору. Одмах га је полиција ухапсила а потера за чамцем је настављена

Постоје и видео снимци агената Цивилне гарде који скупљају бале кокаина, које су стигле до обале. Двојица Галицијана, један са посекотинама по телу после борбе са Радомиром З., и мештанин Кадиза успели су да пристану на копно, искрцали чамац са залихом дроге и наставили да беже. Десет дана касније су ухапшени.