Прочитај ми чланак

СНС жели да управља Србијагасом

0

Амбасада Русије у Београду демантовала је јуче путем свог званичног налога на Твитеру тврдње да се меша у избор нове Владе Србије.

Како је наведено: „У вези са низом медијских коментара о наводном руском лобирању за одређене политичке снаге у Србији, хтели бисмо да јасно нагласимо да се Русија никад није мешала у унутрашња питања Србије, нити има намеру да то ради.“ С друге стране, премијерка Ана Брнабић изјавила је дан раније да „неки у Социјалистичкој партији Србије покушавају преко страних амбасада да осигурају место себи у влади, али и у јавним предузећима“. Шеф српске дипломатије и лидер СПС Ивица Дачић реаговао је на такве наводе поручивши да су „социјалисти поуздан коалициони партнер Српске напредне странке“ и да би „за њега лично било понижење да било ко из иностранства ургира да он буде у влади“.

Извори Данаса из дипломатских кругова незванично за Данас кажу да СНС, „као апсолутни победник“ јунских избора, жели да неко из њених редова преузме позицију генералног директора Србијагаса, коју обавља потпредседник социјалиста Душан Бајатовић.

„Мишљења о учешћу социјалиста у новој влади су подељена – половина чланова Председништва СНС се залаже за наставак коалиције са СПС, а половина, укључујући Ану Брнабић, сматра да СНС треба да прави коалицију само са мањинским странкама. Малтене сви функционери напредњака сматрају да у случају да СПС буде део нове владе социјалистима не би требало да припадне и Министарство рударства и енергетике, које је досад водио Александар Антић, и Србијагас, наводе наши саговорници. Спекулише се да ће пре избора нове владе доћи до сусрета председника Србије и лидера СНС Александра Вучића са „високом руским званичницима“. Не искључује се ни могућност скорог сусрета Вучића са председником Русије Владимиром Путином, „или макар њиховог телефонског разговора“.

Подсетимо, Вучић се са Путином сусрео и 2016, када је био мандатар за састав нове владе. И тада се говорило о „лобирању“ Руса да СПС буде део власти, што је Дачић такође демантовао.

Социјалисти, за разлику од напредњака, никада нису потписали споразум о сарадњи са Јединственом Русијом, блиском председнику Путину. СНС је потписала споразум о сарадњи са ЈР 2010. То је у име СНС учинио Томислав Николић, као председник напредњака, док је са друге стране стола седео председник Високог савета Јединствене Русије. Споразуме о сарадњи Јединствена Русија има са још неким партијама из наше државе, попут Демократске странке Србије.