Прочитај ми чланак

СНС најављује изборе?

0

Tan2013-6-2_84944616_0-e1370169189733(Телеграф)
Изборни резултати у Србобрану, Ковину, Косјерићу и најновији у Земуну, на којима је забележен енорман раст подршке Српској напредној странци, могли би да буду својеврстан окидач за ванредне изборе у Београду, али и Србији, који би се одржали на јесен, показује истраживање Телеграф.рс!

План за изазивање ванредних избора који би се одржали на јесен већ је начелно разрађен у врху напредњака, а СНС је чврсто решена да прво до краја године покрене “офанзиву” на главни град и преузме власт од демократа, сазнаје наш портал.

– Изборни резултати у Земуну, где смо освојили фантастична 52 одсто подршке, као и константан раст наше странке довешће до рушења власти у Београду, али и до ванредних избора у Србији – тврди наш добро обавештени саговорник из СНС.

Према његовим речима, напредњаци су након успеха у Земуну уверени у своју снагу и моћ Александра Вучића, па су проценили да је одмеравање снага на биралиштима много боља опција од прекомпоновања тренутне власти.

Политички аналитичар Милан Николић каже за Телеграф да су избори у Београду и Србији након убедљиве победе СНС-а на локалним изборима у Земуну све извеснији и реалнији.

– Овакав изборни резултат сигурно је охрабрио СНС да интезивније размишља и о изборима у Београду, али и Србији. Ванредне изборе не треба очекивати пре јесени, јер је рачуница да би напредњаци добијањем датума за почетак преговора о придруживању Србије са ЕУ и још неким хапшењем тајкуна, Шарића или Радуловића могли да очекују преко 50 одсто гласова и да сами формирају нову владу – оцењује овај аналитичар.

Шеф посланичке групе СПС у Скупштини Србије Бранко Ружић каже за Телеграф да су избори у Земуну јасан показатељ да је дошло до прерасподеле легитимитета за вршење власти у Београду.

– Изборни резултат коалиције око СПС-а у Земуну показао је признање Земунаца за досадашњи рад и удвостручио је наш политички значај. Овај исход јасан је показатељ да је дошло до драстичне прерасподеле легитимитета који политичке партије црпе од грађана Београда – истиче Ружић.

Он додаје да се за ванредне изборе у Београду и Србији пита искључиво Српска напредна странка.

– На који ће начин и када чињеница да је дошло до прерасподеле легитимитета бити уведена у формалну прекомпозицију утицаја и моћи у Београду зависиће, пре свега, од појединачно најјаче странке, а то је СНС. Постоје два модела, а она су прекомпозиција и ванредни избори – каже социјалиста.

Потпредседник СНС Небојша Стефановић, међутим, даје умерене изјаве.

– Нећемо рушити власт  у Београду јер није нам намера да ишта рушимо. Наша жеља је да градимо и унапређујемо.

Коначно, лидер СНС и први потпредседник Владе Александар Вучић синоћ није желео да говори о евентуалним изборима у Београду, али је напоменуо да нас чека “врућа јесен”. На питање с ким ће напредњаци бити на власти у Београду, кратко је поручио:

– Имаћемо 60 одсто мандата, можда и две трећине – нагласио је Вучић, и поручио да је “свима јасно на чијој је страни легитимитет када је реч о Београду“.