Прочитај ми чланак

СНП „НАШИ” тражи привођење Јелене Милић

0

Извештај ЦЕАС-а предат је бројним западним амбасадама, чиме се директно доводи у питање живот Ивана Ивановића, као и осталих чланова покрета, тврди СНП „Наши”

jelena-milic_ivan ivanovic nasi

СНП „Наши”, који је на свој списак „србомрзаца” из 2014. ставио и Јелену Милић, директорку Центра за евроатлантске студије, затражио је њено привођење због тога што су се „Наши” обрели на списку 105 „прокремаљских структура” у Србији ЦЕАС-а

Реч је о листи коју је ЦЕАС пре скоро месец дана објавио на свом сајту као део истраживања о руској „мекој моћи” у нашој земљи и за коју „Наши” тврде да је угрозила живот њиховог лидера Ивана Ивановића.

„Због састављања списка ’србомрзаца’ (2014) води се процес против Ивановића, а Јелена Милић се изјаснила као угрожено лице због тога што се налази на њему. Извештај Јелене Милић предат је бројним западним амбасадама, чиме се директно доводи у питање и живот Ивана Ивановића, као и осталих чланова покрета”, наводи се у саопштењу „Наших” који су се огласили после писања „Политике” о ЦЕАС-овом истраживању.

Овај покрет додаје да привођење Милићеве захтева због „изазивања верске, расне и националне мржње” јер је, како наводе, Ивановића и СНП „Наши” ставила на списак због љубави тог покрета према Русији и политичког залагања да Србија уђе у Евроазијску унију и савез са Руском Федерацијом.

Јелена Милић није се оглашавала поводом овог саопштења. Коментаришући спискове „Наших” и ЦЕАС-а, Бојан Клачар из Цесида изјавио је да између њих постоји „велика разлика”, јер други попис „не задире у етикетирање, квалификације, не укључује ’мрзитеље’ или ’издајнике’, већ је реч о анализи”.

Он је навео и да лично није поборник било каквих спискова или анализа у којима се помињу организације или људи, поготово кад је реч о осетљивим темама, али је нагласио и да је „потпуно легитимно да они који се налазе у анализи о руској мекој моћи, уколико осећају потребу, изађу у јавност и изјасне се о свом раду”.