Прочитај ми чланак

НОВИ РЕЗУЛТАТИ ГИК: Актуелна власт освојила 64, листа око Ђиласа 26 мандата

0

Листа "Александар Вучић - Зато што волимо Београд" освојила је 45,6 одсто гласасова на београдским изборима, односно 64 мандата у Скупштини Београда, саопштила је Градска изборна комисија резултате прегледаних 71,39 одсто бирачких места, односно 67,14 одсто бирача.

Према тим подацима листа „Драган Ђилас – Београд одлучује, људи побеђују“ освојила је 18,71 одсто, односно 26 одборничких места, док ће листа „Александар Шапић – Градоначелник“ са 8,27 одсто имати 11 одборника у градској Скупштини.

 

 

 

Изборна листа „Ивица Дачић – Социјалистичка партија Србије (СПС), Драган Марковић Палма – Јединствена Србија (ЈС)“ освојила је 6,35 одсто, што чини девет мандата.

Остале изборне листе су испод цензуса, а изборни материјал и даље се доставља Градској изборној комисији.

„Сада нам предстоји посао транспорта изборног материјала од седишта кординатора ГИК-а, а затим верификација мандата“, казао је Лукић и најавио да ће следећа конференција за медије бити одржана када буде обрађено 100 одсто изборног материјала и када буду верификовани мандати.

 

Феномен београдских избора: Близу 180.000 гласова отишло у ветар

Избори у Београду показали су да је чак близу 180.000 гласова практично бачено у „ветар“. Наиме, толико гласова је „пропало“, с обзиром на то да су толико освојиле странке које су остале испод „црте“, односно испод цензуса.

Бојан Клачар из Цесида наводи за „Блиц“ да не памти да ли је и када пропало толико гласова. Он, ипак, наводи да се не чуди тим податком. Истог става је и Срђан Богосављевић истраживач из „Ипсос Стратеџик маркетинга“.

Подсетимо, на београдским изборима одржаним јуче, а на основу 99 одсто обрађеног узорка, СНС је освојила 45% гласова, Ђилас – 18,9% , Шапић – 9,3% СПС – 6,2%, ДС – 2,1%, СРС – 2,4% , ДЈБ-Двери – 3,9% , Бели – 2,4%, Не давимо Бгд – 3,5%, ДСС – 1,1% и још 14 листа испод 1% гласова. Дакле, само четири листе су прешле цензус и имаће своје одборнике у Скупштини града Београд, чак 20 је испод цензуса, од чега њих 14 није освојило ни један одсто гласова.

Клачар: Аутсајдери без амбиција и листе без личности

– То се могло очекивати када имате толико аутсајдера без амбиција, када имате листе без личности и мањинске странке које то нису. Озбиљне партије су направиле резултат, не рачунајући ДС који је оставио најлошији утисак ових избора – истиче Клачар.

РАС Србија

 

Он додаје да је други разлог за овакав изборни исход у Београду резултат који је направио СНС.

– Напредњаци су узели део гласова других учесника на изборима. Направили су у апсолутним бројкама још бољи резултат него на председничким изборима. Уколико нешто желе да направе, Драган Ђилас, Александар Шапић, па и ДС, мораће да праве неку озбиљнију стратегију како да се супротставе Александру Вучићу – закључује Клачар.

Богосављевић: Не могу да докучим листу „Шта радите бре“

Срђан Богосављевић из „Ипсос Стратеџик маркетинга“ каже да су до сада радили на више до 28 избора, а да не памти да се догодило да „пропадне“ близу 180.000 гласова, колико су освојиле странке које нису прешле цензус.

И он ипак наводи да исход избора за њега није изненађење, будући да су истраживања „Ипсоса“ показивала да ће свега четири листе прећи цензус.

– Знали смо да су сигурна само четири уласка у градски парламент, јер смо имали гомилу малих странака, а за неке од њих нисам успео да објасним. Нисам могао да докучим зашто су те листе формиране, као што је на пример „Шта радите бре“ – каже Богосавељевић.

Од свега је направљена пијаца

Он подсећа да је на изборе у Београду изашло чак осам мањинских странака, као и да је за њих цензус износио око 0,9 одсто.

– Мањине су морале да скупе 3.300 потписа, а да би прешли цензус морали су да освоје више од 7.000 гласова. И у томе нису успели. Било је четири до пет странака које су имале неке шансе да освоје више од пет одсто. Од свега је међутим направљена пијаца и све је било јако неозбиљно. Притом, тешко је нешто направити када већина грађана сматра да се Београд развија у правом смеру и када су задовољни радом власти – наводи Богосављевић.

На основу освојених гласова, СНС ће припасти 64 одсто мандата, Ђиласу 26, Шапићу 13 и СПС 8 од укупно 110 колико има одборника у Скупштини града Београда.