Прочитај ми чланак

СМЕТА МУ ЋИРИЛИЦА: Харадинај вратио транскрипт јер је написан ћирилицом

0

Премијер Косова Рамуш Харадинај потврдио је да је транскрипт састанка министра Ивана Тодосијевића са представницима Радне групе за израду статута Заједнице српских општина враћен Министарству администрације и локалне самоправе, јер је документ који је послат влади написан ћирилицом, преноси РТК2

Како наводе, Харадинај је након састанка владе, на конференцији за медије, рекао да је веома важно да парламент буде информисан о току дијалога Приштине и Београда и да би у ту сврху требало оформити механизам, којим би се извештавала скупштина.

 

Председник Владе Косова Рамуш Харадинај изјавио је на конференцији за медије да транскрипт разговора министра Тодосијевића и представника Радне групе за израду статута ЗСО није прочитао, јер је извештај био на ћирилици.

“Документ је стигао на ћириличном писму, иако могу да прочитам, затражили смо да извештај пошаљу на три језика.То је и обавеза, јер када ми шаљемо материјал, такође шаљемо на три језика. Затражили смо и морамо добити извештај на званичним језицима, а не само на једном. Министарство рада треба да преведе транскрипт и да нам пошаље исти, на језику који разумемо. Када то буде довршено, онда ћемо анализирати материјал”, рекао је Харадинај.

Говорећи о последњој рунди дијалога Приштине и Београда одржаној у Бриселу и потреби парламента да буде упознат са садржајем састанка, премијер је рекао да би требало створити неку врсту комуникационог моста између институција и преговарачког тима.

„Дијалог је најосетљивија тема. Сада је у питању финална фаза дијалога и било би добро да се оформи стални протокол у комуникацији између институција и преговарачког тима у дијалогу. Уобичајно је да председник не извештава парламент, он се њему обраћа једном годишње. По мом мишљењу веома је важна улога парламента у дијалогу, важно је да све парламентарне групе знају истину и да буду информисане о дијалогу. Сматрам да је веома важно да парламент буде директно укључен у процес”, додао је Харадинај.

Харадинај је конференцију за новинаре одржао након састанка владе на коме је подржан предлог фомирања посебне Америчке економске зоне у Општини Ђаковица. Премијер је говорио и о Закону о нивелизацији плата у јавном сектору, рекавши да ће о томе бити речи наредне недеље.