Прочитај ми чланак

Смена на челу „Кобри“ – Да ли Вучић прави своју Преторијанску гарду?

0

За новог команданта Одреда полиције за посебне намене „Кобре“ постављен је Вучићев шеф обезбеђења Дарко Ђошић. Досадашњи искусни командант, потпуковник Горан Цолић који је скоро читаву каријеру провео као припадник специјалних јединица, пребачен је у неку бесмислену управу која нема везе са његовим досадашњим послом.

У Војсци Србије је, изгледа, најисплативија функција за напредовање кад си телохранитељ или ађутант Александра Вучића, а најновији случај је изненадна смена команданта Одреда полиције за посебне намене „Кобре“ – уместо потпуковника Горана Цолића на то место је дошао Вучићев лични пратилац и шеф обезбеђења Дарко Ђошић, који је пре две године ванредно унапређен у чин потпуковника.

То именовање, званично саопштено припадницима јединице у уторак поподне, наишло је на негодовање многих активних припадника „Кобри“, а поготово пензионисаних, који су били ту кад је би примљен у јединицу, први, па други пут, јер сматрају да нема карактеристике, капацитете ни способност да буде командант, будући да је од 2015. године био у пратњи Вучића, практично ангажован 24 сата дневно, па тако нема искуства у томе како јединица функционише у свим другим сегментима.

Посебно је чудно што су досадашњи команданти Дејан Миликић и Владимир Ушљебрка, са завршеним највишим војним школама, сада на функцији помоћника команданта, и баве се неким споредним пословима. Ушљебрка је, на пример, додељен неки тим за обезбеђење породице штићене личности, што је ниво заставника прве класе.

Досадашњи командант Цолић, искусан официр, скоро читаву каријеру припадник специјалних јединица, пребачен је у неку „бесмислену“ управу која нема везе са његовим досадашњим послом.

Ко поставља команданта „Кобри“

О смени и именовању команданта „Кобри“ одлучује начелник Генералштаба, њему је јединица директно потчињена.

Било би илузорно поверовати да је генерал Милан Мојсиловић смену на челу „Кобри“ спровео на своју руку, без налога свог „врховног“. А Мојсиловић зна шта би значило да одбије „препоруку“ Александра Вучића да нови командант буде Ђошић.

Као што је својевремено, што до тада није забележено, из џипа давао телефонску изјаву телевизији Пинк и објашњавао да је на путу ка Рашки, где се војска по ко зна који пут малтретирала бесмисленим распоређивањем на граници према Косову.

С основном школом у специјалце

За Цолића једни кажу да је био добар командант који није дозвољавао да му се ико меша у посао, док други тврде да му је Ђошић радио иза леђа и командовао „из сенке“, позивајући се на ауторитет код Вучића.

Познаваоци прилика у војсци упозоравају да се смена одвија у тренутку кад се по сваку цену жели примити до 5.000 „специјалаца“ у 63. падобранску и 72. Специјалну бригаду, као и у одред „Кобре“, што је Вучићева идеја, и да власт зато жели да снизи критеријуме за пријем, и физичке и психичке, што се већ ради. Смањен је најнижи коефицијент интелигенције који кандидат мора да има, као и степен образовања – довољна је основна школа.

Коначну реч о најнижим критеријумима за пријем доноси командант, па је Цолић вероватно зато смењен, јер не би пристао на снижавање критеријума који су до сада били више него строги. И онда ће се некима, по нечијем налогу „прогледати кроз прсте“, јер се зна да ће беспоговорно слушати и извршити свако наређење.

Ко је Дарко Ђошић

„Вучић изгледа прави преторијанску гарду“, каже за портал „Времена“ један од бивших официра „Кобри“.

Ђошић је, прича даље, после селективне обуке био годину дана у „Кобрама“, али потом није испунио неке критеријуме, па је враћен у 72. бригаду.

„И онда је, када је из 72. за команданта ’Кобри’ дошао Виктор Добрић, успео да поново дође и он за њим, нико не зна зашто и на чију ургенцију“, тврди наш саговорник.

Други извор указује на то да се у медијима у хвалоспевима о пријему нових специјалаца није прикључио командант 63. падобранске, бригадни генерал Ненад Зонић, искусни специјалац и ратник, вероватно не желећи да даје лажна обећања.

Појављивао се командант 72. Специјалне, бригадни генерал Мирослав Талијан, такође искусни специјалац и ратник, који је наступао са резервом, индиректно дајући до знања да није све онако како политичари, посебно Вучић и министар одбране Милош Вучевић, причају.

Војници од Вучићевог поверења

Зашто је исплативо бити војник у окружењу Вучића? Кад је био министар одбране, ађутант му је био мајор Ђуро Јованић, који је потом експресно напредовао и дошао до чина бригадног генерала. Вучић га је планирао за изасланика одбране у „братским“ му Уједињеним Арапским Емиратима, али пошто није испунио неке критеријуме ВОА, је донео решење да тамо пошаље свог шефа обезбеђења потпуковника Владимира Токалића, који је и данас на позицији у тој, за Вучића важној, држави.

А Јованић је „намирен“ функцијом директора Војнобезбедносне агенције, за Вучића такође врло важном.