Прочитај ми чланак

СМЕЈУРИЈА Вучићев Весић напао Вучићеве кадрове, ЕПС се извињава, обећавају смене

0

Данас је заменик градоначелника Београда Горан Весић ЈАВНО УПИТАО Електродистрибуцију Београд зашто је 50 улица у београдском насељу Котеж, у којима живи око 10.000 људи, већ трећи дан без струје?

 

Директор ЕПС Милорад Грчић извинио се грађанима који нису имали континуирано снабдевање струјом и најавио да ће сви одговорни бити смењени. Весић је, иначе, за проблем сазнао од ТАКСИСТЕ, па јавио Председнику Србије Александру Вучићу.

Грчић је рекао да је квар изазван покушајем да се нелегалан објекат прикључи на електромрежу и да је то проузроковао да грађани који живе у скоро 50 улица у том делу града нису имали континуирано струју и да до 13 трафостаница у једном моменту није функционисало.

printscreen/twitter

„То је нешто што је страшно и још је страшније и скандалозније да директор Оператора дистрибутивног система Бојан Атлагић и ја као директор ЕПС за тај проблем нисмо знали. Људи који функционишу на нивоу електродистрибуција вешто су овај проблем успели да прикрију скоро три дана“, рекао је Грчић.

Он је објаснио да је цео проблем настао због покушаја прикључења на електромрежу нелегално изграђеног објекта који нема услове за прикључење електричне енергије.

„Покушали су да прикључе насилно или полунасилно потпуно нелегално. Да ли су наши људи учествовали у томе или нису, и у којој мери су учествовали сутра ћете дефинитивно свако име сазнати. Али, без људи из Електродистрибуције нико није могао бити прикључен“, каже Грчић.

Он је истакао да је страшно, неопростиво и скандалозно да је за тај проблем заменик градоначелника Београда Горан Весић сазнао од таксисте.

„И онда крене да истражује, и онда Весић и председник Србије Александар Вучић обавештавају нас“, додао је Грчић.

Навео је да ће сутра ујутро први његов посао, као и посао Атлагића бити да посмењују све који су одговорни.

„Бавимо се овим проблемом, сазнали смо све, сутра ће јавност сазнати имена сваког ко је крив за овај проблем. Наши грађани су на првом месту“, поручио је Грчић.

Истакао је да само озакоњен објекат може бити прикључен на електромрежу, а не објекти за које постоји потврда да су у поступку легализације.

То је, каже, била рупа у закону коју су многи користили, те додаје да од недавно само објекти за које је процес озакоњења завршен и када испуни све услове може добити прикључак за електричну енергију.

Грчић наводи да се отишло и корак даље, те да у складу са договором са Градом Београдом свака потврда коју добије ЕПС и ОДС одмах се прослеђује Граду Београду на проверу у Секретаријату за урбанизам да ли је заиста завршен процес озакоњења.

„Ово је још један додатни корак како ћемо убудуће све ово да спречимо“, каже Грчић.

Раније данас заменик градоначелника Београда Горан Весић јавно је упитао Електродистрибуцију Београд зашто је 50 улица у насељу Котеж у којима живи око 10.000 људи, већ трећи дан без струје.

„Од четвртка по подне, са мањим прекидима у петак, 50 улица у насељу Котеж у којима живи око 10.000 људи је без струје. Већ трећи дан људи немају грејање у сред зиме јер је 13 трафо станица испало из система. Снабдевање електричном енергијом није у надлежности Града, али пошто су жртве грађани Београда не могу да вас у њихово име не питам када ће да добију струју“, рекао је Весић.

Он је рекао да у име града Београда мора да пита надлежне у Електродистрибуцији како је дошло до хаварије.

„Да ли је неко од нелегалних инвеститора изградио објекат на воду од 10 киловата и да ли је покушао да се на дивље прикључи на мрежу, како су Граду пријавили житељи Котежа? Ако је тако, пошто је прикључење нелегалних објеката на струју је кривично дело, верујем да ћете поднети кривичне пријаве у склопу борбе против бесправне градње коју води држава. Град Београд, који је недавно преузео општинске инспекције, вам стоји на располагању да се проблем реши“, истакао је Весић.