Прочитај ми чланак

СЛУЧАЈ Боцара: Муњевити успон адвоката и саветника СНС градоначелника Вучевића

0

Трагови муњевитог пословног успеха Слободана Милића Боцаре, који је од неуспелог приватника у једном маху постао саветник градоначелника Милоша Вучевића, напрасни власника силног грађевинског земљишта и даровити инвеститор, на сајту Агенције за привредне регистре интезивно се појављују од 2012. године.

Милићево име се на сајту АПР “претаче” из фирме у фирму, а заједно са њим и “неновчани капитал”, односно пољопривредно земљиште у каћком атару, односно Зрењанинском путу. Пратећи документацију, ово земљиште нестаје из пословних докумената 2015. и 2016. године, током којих Град Нови Сад, из потпуно непознатог разлога откупљује Боцарине њиве, у сврху “експропријације” земљишта и то по далеко већој цени од тржишне.

Овим, Слободан Милић је практично дошао до првог озбиљног новца којим је затим, по истом принципу и уз очигледно разрађен систем са Градом, наставио да купује њиве по периферији Новог Сада, које би убрзо затим биле преименоване у грађевинско земљиште. Коинциденцијом, за већину парцела коју је Милић купио испоставило се да су неопходне за развој града, те је Милићу поред њива око Каћа, Град Нови Сад откупио и још десетак парцела у Ветернику. Наравно, опет под окриљем експропријације.

Мудри савети адвоката Вучевића

Већим делом свог финансијског замаха, Милић је био саветник Милошу Вућевићу. Управо као што је и Милош Вућевић, до свега два месеца пре именовања за градоначелника Новог Сада, био Боцарин лични адвокат. У јулу 2012. године, тада адвокат Милош Вучевић поднео је у АПР пријаву о промени података за фирму “Бобан градња доо” Нови Сад да се из регистра обрише име Слободана Милића, до тада директора са 100 одсто удела у фирми и да се на његово место упише извесни Мирослав Војновић, на ког је Милић пребацио сав капитал.

Но, пре но што је “поклонио” Војновићу целу фирму и сав капитал, Боцара је, претходно, основао нову фирму “Био теам елецтро” са скромних 50.000 динара оснивачког капитала. Но, 50 хиљада је било сасвим довољно с обзиром да је, према подацима АПР, у нову фирму ушла и претходно наводно уступљена “Бобан градња” са непокретностима, тј каћким њивама, у вредности од 95.221.577 динара.

Дакле, уз мудре правне савете, Боцара је практично, али и легитимно, сам себи поклонио фирму и земљиште од скоро милион евра, формирајући друштво два предузећа. У међувремену, у јануару 2103, када је Боцара већ увелико Вучевићев саветник, “Био теам” одлази у ликвидацију, где се Милић поставља за ликвидационог управника над неновчаним капиталом, односно земљиштем у каћком атару. Већ у марту исте године, оснива се још једно предузеће “Capital liht team” доо, чији члан постаје “Био теам”, са све ликвидационим управником Боцаром на челу.

Према подацима АПР, “Capital light” је основан са новчаним улогом од целих 100 динара, а за директора се поставља извесни Синиша Мићевић. Истог дана када је основана последња фирма, Боцара великодушно одлучује и њу да “поклони”. Према уговору 14.3.2013. констатује се да “Био теам елецтро” даје привредном друштву “Capital liht team” своју безусловну и неопозиву сагласност да се од тог дана укњижи као сопственик непокретности …”. Наравно, у питању су исте њиве у каћком атару, чија вредност идентично износи 95.221.577 динара.

Каћке њиве

Овим, Боцарино име званично и привремено нестаје из АПР, али не и из пословања која су уследила. У међувремену, Град Нови Сад на челу са Вучевићем одлучује да изврши експропријацију баш тих парцела које је Милић “развалчио” по својим фирмама, а које је великодушно “безусловно и неопозиво” препустио у руке заједничког пријатеља Синише Мићевића. Према изводима из Градске управе за имовину, Град Нови Сад је током 2015. и 2016. године кренуо у експропријацију 12, сада наводно Мићевићевих, парцела.

По градском ценовнику пољоприврденог земљишта из тих година квадратни метар је стајао 33,00 (словима тридесеттри) динара. Но, Град Нови Сад је, водећи се ваљда истом логиком по којом је одлучено да град купује запарложене њиве усред ничега, одлучио и да Боцарине дароване њиве вреде много више. По уговори Града и “Цапитал лигхт теам”, квадратни метар овог земљишта Новосађани су, својим новцем из буџета, платили чак 113 пута скупље, односно 3,738 (словима трихиљадеседамститридесетосам) динара по квадратном метру. Истовремено са овом експроријацијом, Слободан Милић Боцара, некада власник каћких њива и саветник градоначелника Милоша Вучевића, постаје напрасни власник 300 грађевинских парцела у Новом Саду инвеститор “Telepske doline grande”.