Прочитај ми чланак

СЛОБОДАН ТЕШИЋ, финансијер СНС привилеговани трговац оружјем са црне листе

0

САД га третирају као једног од највећих трговаца оружјем на Балкану, који послове обезбеђује нудећи мито, а у Србији фирме једног од финансијера СНС-а Слободана Тешића без проблема добијају дозволе четири министарства и БИА за извоз оружја, које узгред од државних фирми добија по повлашћеним ценама.

Док су институције САД, задужене за борбу против корупције, Слободана Тешића ставиле на црну листу због сумњивих послова са оружјем, у исто време надлежне институције у Србији овом финансијеру СНС-а редовно издају све дозволе за трговину оружјем.

Њега је Канцеларија за контролу стране имовине (Оффице оф фореигн ассетс цонтролс – ОФАЦ) америчког Министарства финансија (Департмент оф тхе Треасурy) ставила на црну листу 21. децембра 2017, а од 9. децембра 2019, на Међународни дан борбе против корупције, друштво му праве бројне особе и предузећа повезана са Тешићем.
У образложењу за санкције Тешићу наводи се да је он „један од највећих трговаца оружјем и муницијом на Балкану“, а „да би осигурао уговоре о оружју са различитим државама директно или индиректно је обезбеђивао мито и финансијску подршку“. Истиче се и да је „Тешић водио потенцијалне клијенте на луксузне одморе, плаћао њиховој деци образовање у школама и на универзитетима на Западу, те закључивао уговоре користећи мито“, пише НИН.

С друге стране, Тешићеве фирме у Србији су без проблема добијале сагласност за извоз оружја министарстава унутрашњих послова и одбране, на чијем су се челу ротирали Александар Вулин и Небојша Стефановић, Министарства спољних послова и у време Ивице Дачића и сада, док је министар Никола Селаковић, а зелено светло давала је и БИА којом руководи Братислав Гашић. Министарство трговине је оверавало дозволе на основу њихове сагласности.

Нови шеф дипломатије Селаковић се, иначе, као генерални секретар председника Србије Александра Вучића хвалио да је Тешић Србима на Косову и Метохији донирао трактор и комби, што се десило три месеца након што се децембра 2017. нашао на црној листи САД.

У афери Крушик, на коју је указала и Европска комисија, а затим и парламент ЕУ, заправо су Тешићева предузећа имала највећи обим сумњивих послова. У медијским извештајима улога Тешићевих предузећа је била скрајнута и у првом плану је била фирма ГИМ, за коју је посредовао сада покојни Бранко Стефановић, отац новог министра одбране.

Идући тим трагом, НИН је открио да су последњих година Тешићеве фирме имале сумњиве послове не само са Крушиком него и другим државним фабрикама – Застава оружјем, Првом петолетком и Првим партизаном. Упркос свему, Тешићев бизнис са државним фабрикама стално се увећавао.

Према незваничним подацима за 2020. највећи извозник оружја из Србије је убедљиво Тешић са више својих фирми. Обим пословања фирми повезаних са њим у 2020. надмашује државни СДПР Југоимпорт за чак скоро три пута. У извештају америчког ОФАЦ-а су побројана предузећа из Србије Партизан Тецх, Тецхноглобал Сyстемс, Вецтура транс, Фалцон Стратегиц Солутионс, Аранекс, Мелвале цорпоратион, Велцом Траде као и неколико фирми у иностранству – Цхарсо Лимитед, Граwит Лимитед и Финрост Лимитед Велцом Траде.

Под санкцијама САД је и Горан Андрић, описан као „један од најближих сарадника Тешића, који га је представљао приликом различитих продаја у иностранству, укључујући преговоре о пословима у његово име док се Тешић налазио на листи УН за забрану путовања“. Андрић је власник Велком трејда из Београда, а директор је Небојша Шаренац, за кога се наводи да је „извршни директор Техноглобала и Партизан тека“ (према подацима из АПР-а, он је директор Тешићевог Партизан тека, коме је 2018. припојен Техноглобал) и да контролише Мелвале корпорејшн (У АПР-у је уписан као директор и власник те фирме), те да је „Тешићев нећак и један од најближих сарадника“.