Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА: „Вучић куповао завесе и тепихе док су људи гинули 1999. године“

0

Посланици у Скупштини наставили су данас расправу о избору новог министра просвете, а осим тога разговараће се и о финансијског подршци породицама са децом, као и предлозима за нова задужења. У петак је донета одлука да Анкетни одбор прекине са радом, који је требало да утврди чињенице и околности које су довеле до масакра у школи "Владислав Рибникар" и околини Младеновца.

18:15
Миливојевић: Ко води рачуна о безбедности у Србији?
Посланик Демократске странке Срђан Миливојевић је на седници истакао да је посебно питање за људе који ће децу послати првог септембра у школе, ко води рачуна о безбедности у Србији.

Он је подсетио да су директору БИА Александру Вулину уведене санкције са тешком оптужбом због трговине наркотицима, оружјем и злоупотребом јавне функције.

„Да ли је могуће да верујете овој држави и овом режиму када чујете ове оптужбе или верујете себи и својим очима и свом новчанику“, упитао је Миливојевић.

16:04
Ракић: Деци која гладују 10.000 је мало, деци министара ништа не значи
По статистици УНИЦЕФ-а 122.000 деца у Србији гладује, рекла је посланица Драгана Ракић и указала да се са овим законом то сиромаштво неће искоренити.

„Фискални савет одавно противи неселективном дељењу пара. Некој деци је мало и 10.000 месечно помоћи, а другој деци, на пример деци министара, тих 10.000 не значи ништа. Овај новац мора бити правични подељен и закон није добар“, казала је она и додала да ће закон продубити инфлацију.

14:30

Пауза у Скупштини

Председавајућа седницом Скупштине Србије Сандра Божић одредила је паузу.

14:28

Митровић: Присуствујемо дебати која није забележена нигде

Посланик ДС Ненад Митровић навео је да „присуствојемо дебати која није забележена од када постоји људска врста“.

Навео је да закон овакав нема ни у Кину, Русији, Тобагу…

Навео је да идеја о регистрацији мајки као идеја је нешто са чим се сусретао али код регистрације телади.

14:22

СНС посланици о томе где је ко летовао и колико је трошио

Миленко Јованов уместо о предложеним законима своје време у Скупштини трошио на коментарисање ко је где од опозиције летовао. Он је тако навео да је једна посланица летовала на Азурној обали уз навођење колико је плаћала киселу воду и кафу.

Народна посланица Горица Гајић је реаговала и упозорила да је Јованов тиме повредиои пословник.

„Није дозвољено коришћење увредљивих израза, као ни изношење чињеница и оцена који се односе на приватни живот других лица. Не желим да будем ничији адвокат, али молим Вас да свакога од нас упозорите када се спомиње ко где иде на годишњи одмор, ко је какву хаљину обукао, да ли је поцрнео на овој или оној обали. Немојмо више да говоримо о личним стварима“, рекла је она, обраћајући се Сандри Божић.

Председавајућа Божић није реаговала већ је и сама споменула да су неки посланици у прошлости летовали на Маурицијусу.

14:15

Ракић: Тражили смо да се изједначе усвојитељи и родитељи

Драгана Ракић рекла је да је Демократска странка поднела 20 амандмана на Закон о привременом регистру мајки. Тражили су да се изједначи положај усвојитеља и родитеља, те да и усвојитељи који испуњавају услове могу да добију новчана средства.

12:56

Весић: Предлог закона нема никакве везе са озакоњењем

Министар грађевинарства и инфраструктуре Горан Весић рекао је да лицемерно да су сви посланици за Предлог закона да сви имају струју и воду, а да неће сви да гласају.

„Стекао сам утисак да су сви посланици за усвајање овог захтева јер сви желимо да решимо проблеме који су везани за струју и воду. Сви су за, али неће сви гласати, што је баш баш лицемерно. Ако не гласате за закон, онда треба јасно рећи да смо против оваквог решења. Молим да сви они који желе да реше проблем и гласају за овај закон. Такође, чуо сам више пута да се помиње озакоњење. Нико неће бити озакоњен на основу овог предлога и допуне закона. Ово је хуманитарна мера, на коју нас је подсећао Заштитник грађана. Европска пракса је да су струја и вода основна људска права и то нема никакве везе са озакоњењем. Зашто су неки министри у в.д. стању, то је питање за Министарство привреде. Сада када дође други закон на дневном реду о планирању и изградњи, видећете како ћемо интервенисати… Позивам вас све да подржите овај закон“, рекао је Весић.

12:46

РТС се „пробудио“ и почео да преноси седницу

Након преноса женског фудбала на Светском првенству између Немачке и Марока, РТС 2 је почео да преноси седницу Народне скупштине.

12:41

Булатовић: Циљ опозиције је да поново пљачка Србију, лоше су радили – зато су бивша власт

„Морам да кажем да је опозиција бивша власт, а бивша су власт јер нису добро радили. Не могу да разумем да се овде спочитава људима што су променили полиитчки став. Нема тога овде, овде су људи који су остали на ставовима оне просперитетне Србије. Циљ поново пљачкати Србију, без и мало гриже савести да се макар извините. Ја то не разумем, да не постоји граница људског морала, па макар и у политици. Данас су штале пуне као никада раније, то што ради Весићу и другим људима који су им припадали само говори о њима“, рекао је посланик Дејан Булатовић.

12:13

Козма: Поклањате својим тајкунима око 10 милијарди евра

Роберт Козма, посланик зелено левог посланичког клуба, рекао је да је „Влада предложила ове измене закона како би поклонила својим тајкунима око 10 милијарди евра“.

„Влада је предложила овај предлог да забаршури крађу кроз Закон о планирању и изградњи, како би поклонила својим тајкунима око 10 милиарди евра. Тиме штете буџет. Покушали су да кроз предлог Закона о озакоњењу кажу да мисле на грађане који имају тешке животне услове и немају прикључке на струју, воду и канализацију. Немамо ништа против тога, али оно што бисмо радили другачије је барем нека анализа колико је оваквих грађана, када ће се прикључити и колико ће то да траје“, рекао је он, преноси Н1.

12:09

„Фараон Вучић је абдицирао, СНС џемпер се пара“: Посланица ДС у дебати са напредњацима

„Са чела странке абдицирао је и фараон Вучић, не требате му више, ви ботови и пијавице који се храните новцем грађана Србије. Пада рејтинг, СНС џемпер се дефинитивно пара. Тако кажу грађани Србије, дошао је крај за вас. Ослободили смо се Османлија, ослободићемо се и вас“, рекла је посланица Демократске странке Татјана Манојловић.

12:01

Нешић: Политика власти је грађанска анархија, зашто журите Весићу

Посланик Заједно Никола Нешић поручио је властима да је њихова политика грађанска анархија.

„Ваша политика је грађанска анархија. Господине Весићу где журите, кажете да ћете донети подзаконске акте… 40.000 објеката хоћете да изградите за такво време, где има највише нелеганих објеката, је л у Београду? Легализовали сте пола милиона објеката, зашто журите Весићу?“, упитао је он.

11:17

Манојловић: Са Косова се за месец дана иселило 2.000 Срба

„У последњих месец дана са Косова се иселило 2.000 Срба. То је информације које грађани морају да знају, због таквог накарадног начина на који водите ову државу“, рекла је посланица Татјана Манојловић.

11:14

Сандра Божић: Обавештени смо да РТС не преноси седницу

Након што је објављено да РТС не преноси, председавајућа Сандра Божић (СНС) рекла је да је Скупштина о томе обавештена.

„Секретаријат је обавештен да се ова седница до неког момента неће преносито. До ког момента ће то бити, свакако ћемо вас благовремено обавестити. Да ли вам ја личим на уредника РТС? Немам те амбиције, верујте ми“, казала је Божић.

11:10

Манојловић: Вучић куповао завесе и тепихе док су људи страдали у РТС 1999. године

Посланица ДС Татјана МИливојевић одговорила је на наступ посланице СНС Марине Рагуш и поручила јој да је њене колеге 1999. године жртвовао систем.

„Моје колеге из РТС жртвовао је систем, а тај систем предводио је Вучић који је тада куповао завесе и тепихе док су ти људи били под рушевинама. Мојих 16 колега је жртвовано“, рекла је посланица ДС Татјана Манојловић.

11:03

Рагуш и Миливојевић у клинчу, „пале“ тешке увреде и речи

„Нисам ја ангажовао Тонија Блера, него ви. Слободно се покрите Мартиновићевим ушима“, рекао је између осталог посланик Миливојевић.

На основу реплике, посланица Марина Рагуш назвала га је „локатором“.

„“За вас је РТС био легитимна мета. Мајка Александра Вучића била је дежурна на РТС када је погођена зграда, срам вас било. Ми смо били на терену, ви сте лоцирали, ваше свако распарчано тело је оправдано. Је л ви знате шта сте радили?. Заборављате како су вас окупљаљи у Будимпешти. Да сам на вашем месту никада не бих ушла у овај парламент“, рекла је Рагуш.

10:56

Миливојевић: Зашто се ћути да је три војника повређено на Пасуљанским ливадама током невремена

„Овде власт покушава обманама да каже да је опозиција против закона да се грађани прикључе на струју. Ви грађани који се протествали испред Скупштине због тога што нисте имали струју и гас, само вас је опозицИја примила, ова власт није. Они вам ништа нису дали, даје вам ваш притисак, то даје њима страх од губитка власти. Неспособна власт неће имати снаге да реши 50.000 захтева, пре неки дан је било невреме, власт још није све санирала, а хоћете да прикључите на струју 50.000 људи. Је л тачна информацијад а су на Пасуљанским ливадама повређана три војника током невремена, што се ћути о томе… Ви ћете да градите нешто, покрите се ушима и ћутите „, рекао је Миливојевић.

10:44

Парандиловић: Власт смишља законе да магарчи народ

Посланик Милош Парандиловић рекао је да поменути Предлози закона шаљу веома лоше поруке свим грађанима.

„Имам осећај да органи који смишљају ове законе седе у дебелом мраку и смишљају како да магарче свој народ. Било који закон који је прошао процедеуру за ових 11 година служио би да магарчи народ. Нисте ви ове законе смишљали да олакшате свом народу, већ да се легализују бесправно саграђени објекти крупног капитала. Ви шаљете поруку да је некажњиво градити нелегално. Овим законом шаљете поруку да криминалци слободно могу да перу паре и да ће то проћи некажњено“, рекао је Парандиловић.

10:33

Ристичевић: Ми смо на страни државе, а они на на страни Драгана Шолака

„Дирљиво је кад ‘шолакчићи’ говоре и о изградњи и легализацији. Они су стручњаци за уграђивање, а мост на Ади је доказ тога. Он је спојио две месне заједнице, а доказ за то је што нису ни покушали никада да га блокирају. Обично иду на дело Бранка Пешића, Газелу, а не иду на недело Драгана Ђиласа. Полако сви они прелазе у жуто-зелене терористе. Дирљиво ми је то њихово залагање за озакоњење, невероватно је то. Ми смо на страни државе, а они на страни Шолака и његовог капитала“, рекао је мимо било каквог дневног реда посланика Маријан Ристичевић.
Марко Атлагић, Маријан Ристичевић Фото: Горан Срданов/Нова.рс

10:24

РТС не преноси седницу, уместо Скупштине – фудбал

Иако је јавни сервис који би требало да обавештава грађане о свим релеватним догађајима, укључујући и оне из Скупштине, РТС не преноси седницу.

До сада су се седнице емитовале на програму РТС 2, али је данас уместо тога на програму Светско првенство у фудбалу.

10:03

Ракић: Анкетни одбор незаконито суспендован

Драгана Ракић из ДС, која је била присутна на прошлој седници Анкетног одбора, казала је за „Нову“ да је рад тог тела суспендован незаконито и да његов рад не може бити обустављен тако што ће се на скупштинском сајту окачити једно анонимно писмо писано у кабинету председника парламента.

“Анкетни одбор је основан тако што су за њега гласали народни посланици у пленуму и једино на исти начин може бити и укинут – вољом народних посланика, а не вољом једног човека. Овде је реч о огољеном правном насиљу, где се једно важно контролно тело суспендује неким немуштим саопштењем за јавност у коме чак немамо ни наведене чланове закона или Пословника на основу којих је Александар Вучић преко Владимира Орлића донео одлуку да суспендује његов рад”, каже Ракић и додаје да овим поводом посланичка група ДС није контактирана“, поручила је Ракић.

10:00

Скупштина обуставила даљи рад Анкетног одбора

Народна скупштина прихватила је молбу породица настрадалих и њихових адвоката у трагедији која се догодила у Основној школи „Владислав Рибникар“, којом су од скупштине тражили обустављање рада Анкетног одбора.

Поменути одбор требало је да утврди чињенице и околности које су довеле до масакра у тој школи у Београду и код Младеновца почетком маја, у којима је убијено 19 особа.

09:58

Миливојевић питао кад ће бити смењен Вулин, Мали вређао Лазовића

Посланик Демократске странке, Срђан Миливојевић, питао је премијерку Србије Ану Брнабић кад ће бити смењен директор БИА Александар Вулин.

„Директору Безбедносно информативне агенције уведене су санкције од стране Министарства финансија Сједињених Америчких Држава које га између осталог сумњичи за нека од најтежих кривичних дела као што су трговина дрогом, оружјем и злоупотреба јавне функције. Први пут у историји, како воли да каже Александар Вучић бивши председник Српске напредне странке, једном директору и шефу безбедносне службе уведене су овакве санкције и то у свету није забележено“, рекао је Миливојевић.

И овога пута је било је Скупштини, па је тако посланик Зелено-левог фронта Радомир Лазовић рекао да га је Синиша Мали назвао будалом.