Прочитај ми чланак

Скупштина – опозиција: Вулин није на црној листи због Русије већ због дроге…

0

Чланови скупштинског Одбора за правосуђе, државну управу и локалну самоуправу из редова опозиције оценили су као скандалозно понашање власти која потпуно обесмишљава и занемарује одлуку Министарства финансија САД да уведе санције против директора Безбедносно-инфиормативне агенције (БИА) Александра Вулина.

Америчко Министарство финансија ставило је Вулина на „црну листу“ због умешаности у транснационални организовани криминал, илегалне операције у вези са наркотицима и злоупотребу јавне функције.

Чланови Одбора су на конференцији за новинаре у Скупштини Србије, између осталог, затражили и хитну седницу Владе Србије на којој би Вулин био смењен, као и смену председника тог Одбора Владимира Ђукановића.

Потпредседница Одбора за правосуђе из Зелено-левог посланичког клуба Јелена Јеринић рекла је да опозицију, као и велики број грађана брине то што сматрају да српско правосуђе неће моћи да се избори са тим проблемом.

„Сматрамо да ни тужилаштво ни судови неће истрпети притисак који годинама трпе од стране извршне власти. Реформом правосуђа систем је само препакован, али ништа суштински није решено и далеко смо од тога да је судство, као трећа грана власти, независно“, рекла је Јеринић.

Она је додала да би у свакој нормалној земљи тужилаштво до сада већ реаговало јер су оптужбе на рачун Вулина толико озбиљне да би и успавано тужилаштво, попут српског, морало да се пробуди, али да то тога није дошло већ као одговор стижу разна саопштења која шаљу представници извршне власти.

„Имамо ситуацију да се министар полиције у својим иступима у Скупштини директно ставља на страну првооптуженог у случају ‘Јовањица’ за призводњу марихуиане Предрага Кулувије. Његов страначки колега, посланик Владимир Ђукановић, председник Одбора за правосуђе, очигледно не зна шта је сукоб интереса јер и поред ових функција у оквиру законодавне власти, он обавља и функцију адвоката Предрага Кулувије. Притом користи скупштинску говорницу како би оптужио инспекторе који су водили случај ‘Јовањица’ да су криминалци“, истакла је Јеринић.

Члан Одбора за правосуђе, посланик Демократске странке Миодраг Гавриловић оценио је да Српска напредна странка врши директан утицај на Високи савет судства због чега је затражио оставку председника Одбора за правосуђе Ђукановића.

Чланица тог Одбора из посланичког клуба Морамо-Заједно Данијела Несторовић истакла је да Влада Србије мора одмах да закаже седницу на којој ће суспендовати Вулина.

„Тражимо од америчког Министарства финансија да се изјасни да ли су нашем тужилаштву доставили доказе о ономе што тврде за директора БИА Александра Вулина и ако нису да то одмах ураде како би био покренут поступак“, рекла је Несторовић.