Прочитај ми чланак

Скупштина: Иако су тестови из математике проваљени министар сматра да није крив!

0

Zarko ObradovicПоподневни рад у парламенту посланици су, уместо расправе о амандманима на пакет закона из области образовања, започели „рекламирањем“ повреде Пословника о раду и захтевима опозиције да се седница одложи за сутра будући да се цео дан чекало да започне дебата о тим законима.

(Бета, Танјуг, фото: Немања Панчић)
Такође, посланици ДС су поново тражили оставку министра просвете Жарка Обрадовића због „проваљеног“ теста из математике који је данас требало да полажу матуранти наводећи да се у тим околностима не може разговарати о сету закона из области образовања.

Посланик ДС Јанко Веселиновић рекао је да су родитељи узнемирени чињеницом да испит из математике није одржан и да су се тестови нашли на улицама, због чега је затражио од председника Скупштине Србије Небојше Стефановића да прекине седницу и да влада закаже хитну седницу, као и да се испита како је дошло до злоупотребе тестова.

„Тражимо да се након тога достави извештај парламенту, а све осим тога биће губљење времена – не можемо да расправљамо о овим законима када су угрожена основна начела“, рекао је Веселиновић.

Председник парламента је одговорио да је уверен да ће надлежни органи, што скупштина није у овом случају, испитати све околности и утврдити да ли постоји кривична одговорност и ко је за то одговоран.

Стефановић је међутим, рекао да нема разлога да се због тога прекине седница парламента и да би свако одлагање било неодговорно према грађанима, који очекују усвајање тих закона.

„И ми се залажемо да дође до истине и да се утврди ко је то урадио и зашто се то десило, полиција и тужилаштво треба да раде свој посао и ми као посланици да будемо обавештени, али скупштина такође треба да ради свој посао“, нагласио је Стефановић.

Министар Обрадовић рекао је да ни он ни било ко у његовом министарству не бежи од одговорности, али да је сада приоритет да се утврди како је било могуће да се догоди фалсификовање теста из математике.

Обрадовић је рекао да је Републичка испитна комисија, која је задужена за одржавање испита из српског и математике, донела одлуку о одлагању тестирања и упитао посланике зар не мисле да је одлука Комисије била логично реаговање на чињенично стање.

„Комисија је дошла у посед документа који показује да су сва три теста фалсификована. Они су проценили и донели одлуку да се помери полагање математике, за српски, односно матерњи језик, до сада није било ниједног ваљаног доказа“, објаснио је Обрадовић.

Обрадовић је додао да „тестови већ сада путују према школским управама и одређеним дестинацијама“, а да се мора утврдити да ли сем новца постоји и неки други мотив за фалсификовање теста.

Међутим, демократе су наставиле са рекламирањем повреде Пословника о раду, а Срђан Миливојевић је позвао председника Скупштине Србије да стане у одбрану „демократије и свих светих принципа“ и да и он потпише захтев да се изгласа неповерење министру просвете.

Стефановић је објаснио да 60 посланика може тражити неповерење влади или неком њеном члану и замолио посланике да не користе Пословник да реплицирају и коментаришу данашње догађаје.

Демократе су наставиле са негодовањем и нагласиле да се цео дан чекало мишљење владе о предложеним амандманима и да због тога ни ресорни скупштински одбор није могао да разматра амандмане.

Стефановић је поновио да је његова идеја да се настави са радом и да је боље да посланици почну претрес, а не да иду кући наводећи да никог физички не може да спречи да остане у сали, али да посланици управо за то и примају плату.

Уз опаску да је уморна од нерада, посланица ДСС Милица Војић Марковић је рекла да су парламентарци обавештени да ће се због хитности доношења закона радити и после 18 сати и упитала о каквој хитности се ради ако је дебата уместо у 10 започета у 17 сати, а да влада при томе није доставила мишљење.

У полемику се укључила и посланица ЛДП Јудита Поповић, која је критиковала Стефановића да својим одговорима вређа достојанство парламента и посланика, „јер прећуткује баналну чињеницу да су посланици пре седам дана поднели амандмане, а влада није доставила своје мишљење“.

„Данас је требало са радом да почнемо у 10 сати, а почели смо у 17 часова да разговарамо – постоји равноправност између извршне и законодавне власти, а сваким одговором ви дозвољавате да се парламент унижава“, рекла је Поповић.

Председник парламента је одговорио да није тачно да скупштина није почела у 10 сати са радом, јер су посланици разматрали још једну тачку дневног реда.

„Не знам зашто постоји потреба да се указује на повреду Пословника када су пред нама амандмани и мишљење владе и можемо да радимо“, рекао је Стефановић.

На то је Миливојевић из ДС рекао Стефановићу да није портпарол владе и да „не брани неодбрањиво“.

„Ми захтевамо да браните достојанство парламента, а не да будете портпарол владе“, рекао је Миливојевић, а председник Скупштине Србије је поновио да је уверен да ће се утврди појединачна одговорност и апеловао на владу да одговори како је било могуће да дође до злоупотребе са тестовима.

Kosovo-nije-na-prodajuО корупционашким аферама, изборима и Космету
Скупштина је почела рад посланичким питањима упућеним представницима Владе, а посланици су се занимали за решавање појединих корупционашких афера, регуларност локалних избора који треба да се одрже у Зајечару и о спровођењу Бриселског споразума.

Посланица из Демохришћанске странке Србије Олгица Батић упутила је министру правде питање шта се дешава са афером о продаји вакцина против грипа због које је оптужена бивша директорка Завода за здравствено осигурање Светлана Вукајловић.

Посланик Либерално демократске партије Зоран Остојић забринуо се за регуларност изборне процедуре за локалне изборе који у недељу треба да се одрже у Зајечару и запитао где у Европи има да се гласа са крњом изборном комисијом и на фотокопираним изборним листићима који се, како је навео, копирају у фирми коју води Српска напредна странка (Службени гласник).

Посланик Демократске странке Србије Слободан Самарџић запитао је представнике владе ко су људи који чине Управљачки тим за Заједницу српских општина на Космету и изразио сумњу у њихов капацитет.

„Они немају никакав представљачки капацитет, а од њих четворице само један има неко представљачко искуство“, казао је Самарџић и истакао да је чланство у Управљачком одбору веома одговоран и нимало лак посао.

„Реч је о манипулацији кадровској и људској – очигледно је да ће тај посао обављати неко други, а они су само дали своја имена“, казао је Самарџић.

Посланик Демократске странке Јанко Веселиновић упитао је премијера шта ће учинити да заштити независну функцију Фискалног савета и шта ће на нивоу владе урадити да чланови владе не угрожавају независне институције.

Веселиновић је рекао да се то посебно односи на улогу првог потпредседника Владе Александра Вучића у утицају на Фискални савет и нарушавању његове независности.