Прочитај ми чланак

Скупштина ЦГ данас бира председника и нову владу, најављени протести

0

Кандидат за председника Скупштине биће Андрија Мандић, један од лидера Коалиције "За будућност Црне Горе", а нову владу предводиће Милојко Спајић, лидер "Покрета Европа сад"

 У Подгорици данас ће у 10 сати бити настављена конститутивна седница 28. сазива Скупштине Црне Горе на чијем је дневном реду избор председника и потпредседника Скупштине као и гласање о новој, 44. влади Црне Горе.

Према објављеном страначком договору, кандидат за председника Скупштине биће Андрија Мандић, један од лидера Коалиције „За будућност Црне Горе“, а нову владу предводиће Милојко Спајић, лидер Покрета Европа сад.

На данашњој седници требало би да буду изабрани и потпредседници Скупштине. Кандидат Покрета Европа сад за ову функцију биће, како је раније најављено, Борис Пејовић, док су Демократе најавиће да ће кандидаткиња те странке за потпредседницу парламента бити Зденка Поповић.

Нова влада Црне Горе имаће три потпредседника, два ресорна потпредседника и 17 министара.

Мандатар Милојко Спајић у свом експозеу најавио је да ће убрзање приступања Црне Горе Европској унији, бољи животни стандард грађана и деблокада правосуђа бити главни циљеви 44. владе.

Данас поподне испред зграде Скупштине Црне Горе у центру Подгорице биће одржани и протести на које су грађане позвали Демократска партија социјалиста, СД као и Форум слободних грађана „Луча“.