Прочитај ми чланак

СКУПШТИНА: Бранбић изазвала скандал – премијерка подржава ГМО у Србији!? (ВИДЕО)

0

Премијерка Србије Ана Брнабић рекла је јуче, 26. јула, да је важно да Србија постане чланица Светске трговинске организације (СТО) и да се тема о ГМО-у (Генетички модификованим организмима), како је оценила, непотребно политизује.

Брнабић је у Скупштини Србије одговарајући на посланичка питања рекла да је остала још измена и допуна Закона о ГМО и проценила да ће се на тој теми видети „потпуно непримерени политички опортунизам појединих политичара“.

„Видећете све људе које је баш брига и за ГМО, и за наше пољопривреднике, биће само важно да поново спинујемо јавност“, рекла је Брнабић.

Додала је да је Србије и пре 2009. имала закон о ГМО који је био „довољно добар“ да она постане чланица СТО, али је тада тај закон измењем чиме је блокиран улазак Србије у СТО.

Шта је премијерка Србије прећутала

Чланство у СТО предуслов за чланство у ЕУ

– Чланство у СТО је предуслов за чланство у ЕУ. До сада ни једна држава није постала чланица Европске уније, а да претходно није била чланица СТО. То је експлицитно и наведено у документу заједничке позиције ЕУ за отварање преговора у овом поглављу. За окончање процеса приступања Светској трговинској организацији неопходно је да се изврши системско усаглашавање прописа са СТО правилима, односно да се изврше измене постојећег Закона о генетички модификованим организмима (ГМО) у складу са правилима која примењују све чланице СТО, којих има укупно 164. Правила СТО не допуштају експлицитне забране увоза или извоза било ког производа, већ се тражи да се дефинишу услови за промет и трговину. Ови услови могу бити веома ригорозни и фактички онемогућити промет ГМО – рекла је 13.12.2017. за „Блиц“ Оливера Јоцић, тадашњи помоћник министра трговине, туризма и телекомуникација за мултилатералну економску сарадњу.