Прочитај ми чланак

СКОПЉЕ – МИТИНГ ПОДРШКЕ ВЛАСТИМА: Македонију неће рушити стране силе и службе (видео)

0
Скопље, 18. маја 2015 - Присталице македонског премијера и лидера ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског на митингу у Скопју. Македонски премијер и лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски поручио је да нема повлачења и предаје, те да Македонија не може да дозволи да има премијера као сто је Зоран Заев, коме су налогодавци стране тајне службе којима се он ставио на располагање. Груевски је Заеву поручио и да је митинг подрске власти најбољи доказ да није успео да је сруши монтираним снимцима и терористичким бандама. Фото: Танјуг / Немања Јовановић

Скопље, 18. маја 2015 – Присталице македонског премијера и лидера ВМРО-ДПМНЕ Николе Груевског на митингу у Скопју. Македонски премијер и лидер ВМРО-ДПМНЕ Никола Груевски поручио је да нема повлачења и предаје, те да Македонија не може да дозволи да има премијера као сто је Зоран Заев, коме су налогодавци стране тајне службе којима се он ставио на располагање. Груевски је Заеву поручио и да је митинг подрске власти најбољи доказ да није успео да је сруши монтираним снимцима и терористичким бандама. Фото: Танјуг / Немања Јовановић

Нећемо дозволити да стране силе руше Македонију, поручио је македонски премијер Никола Груевски на великом митингу подршке владајућој ВМРО-ДПМНЕ пред око 90.000 људи у Скопљу.

„Заев је мислио да ће нас уплашити терористичким бандама, креираним материјалима и лажним цитатима, мислио је да ћемо да поклекнемо и да се предамо, вечерас је добио одговор — Македонија се не предаје, Македонија је јака“, рекао је Груевски.

Грађани су испунили главну скопску улицу 11. октобра, а према полицијским извештајима, на митингу се окупило око 90.000 људи. Поред македонских, вијориле су се и српске, ромске и бошњачке заставе.

Приметно је било одсуство албанских застава и албанских партија.

Бивша министарка унутрашњих послова, Гордана Јанкуловска појавила се уз премијера Груевског. Она је 12. маја, под притиском међународне заједнице, поднела оставку, а ова појава се може тумачити као њена својеврсна рехабилитација.

Фото: Спутник - Роберт Атанасовски

Фото: Спутник – Роберт Атанасовски

Учеснике митинга поздравили су Жан-Клод Јункер, председник Европске комисије и Доналд Туск, председник Европског савета:

„Наш циљ је да видимо напредну Македонију која иде ка ЕУ и која власт бира на изборима. Груевски је победио легално на последњим изборима. У ово тешко време, позивамо на политички дијалог и сарадњу са међународним партнерима“, каже се у поруци.

Груевски је оптужио вођу опозиционог Социјалдемократског савеза Зорана Заева да је од Струмице, града чији је градоначелник, направио пашалук у коме је увео сопствени данак за лично богаћење.

„Никад неће бити премијер, никад нећемо дозволити да се Македонији догоди Заев. Македонија никад неће дозволити да је води неко ко шаље СМС поруке председницима других политичких партија, у којима говори како га на власт неће довести народ, већ неко споља, и то не негира. Македонија никад неће поверити буџет таквом човеку и његовим најближим сарадницима и страним обавештајним службама. Македонија неће дозволити да има премијера који ће од свог народа тражити да повије кичму. Македонија неће дозволити да је предводи човек који жели да се домогне функције дестабилизацијом државе“, рекао је Груевски и додао да неће поднети оставку без воље народа.

Професорка историје и посланица Виолета Ачковска позвала је Заева да се врати у парламент и да се демократским средствима бори за власт.

Она је поступке опозиције упоредила са државним ударом у Украјини.

„Наша енергија, која се сада овде осећа, толико је јака да може да се супротстави овом сценарију“, рекла је Ачковска.

Македноски медији процењују да је овај митинг највећи у историји независне Македоније.

У Скопљу је у току митинг подршке актуелној власти под слоганом „Јака Македонија“, који је организовала ВМРО-ДПМНЕ премијера Николе Груевског. Репортери Спутњика извештавају са лица места из минута у минут. Митинг можете пратити уживо на нашем сајту и друштвеним мрежама.

22:06 После два сата, завршен митинг у Скопљу

22:02 „Македонија иде напред, манипулатори не могу са њом. Македонија је европска земља и добиће заслужено место, има мудар народ и зато – живела Македонија“, завршио је Груевски испраћен са бине уз страначку химну.

21:59 „Без изборне воље грађана нема решења“, поручио је Груевски и додао да су они који су јуче протестовали такође грађани Македоније.

21:56 Груевски је рекао да је Бранко Црвенковски подржао Заева и позвао га да се „откачи“ од њега и да не учествује у деструктивној политици Заева.

21:55 Груевски: Хвала, Заев, што си показао да нисмо корумпирани као ти.

21:52 Груевски: „Ми смо оријентисани ка ЕУ. Ако има воље, може да се дође до политичког компромиса“.

Он је такође истакао да македонски политичари ни не помишљају да без референдума донесу одлуку о имену Македоније.

21:47 Полиција изашла са проценом да митингу присуствује око 90.000 људи. Велики део не може да приђе Собрању и стоји у околним улицама.

21:46 Према речима Груевског, оставке су поднели министри полиција и транспорта, одлучивши да се повуку иако није било доказа о њиховој кривици.

„Парламент је формирао анкетни одбор да би се утврдиле евентуалне грешке“, рекао је Груевски и поручио да неће Заеву дозволити да обмањује народ.

21:43 Груевски је навео податак да је Европска комисија објавила прогнозу да ће Македонија ове и следеће године имати највећи раст, а то, како је додао, значи инвестиције и радна места.

„После ове објаве стигли су искусни терористи. Наша полиција их је зауставила. Опозиција каже да смо их ми организовали. Међутим, нема убијених цивила, само терористи – нису им прошле лажи“, истакао је македонски премијер.

21:39 Груевски: „Заев не жели напредну Македонију. Ни његоов сценариста то не жели. Они хоће власт по сваку цену. Замислите премијера ког је на власт довела страна служба која и о њему има исте снимке.“

21:37 Груевски: „Ови прислушкивани разговори су велика поука за мене, у сваком злу има и нешто добро. Као партија, ако не учимо на грешкама онда ништа нисмо научили“.

21:36 Груевски: „Нико није рекао да не грешимо, за девет година власти сигурно смо и грешили и о томе смо причали на конгресу странке“.

21:32 Груевски: „Јуче слушам Заева да ће да доведе стране инвеститоре. Десет година је градоначелник Струмице па ниједног није довео, а домаће рекетира“.

21:31 Никола Груевски премијер Македоније на челу колоне

Груевски: „Македонији не требају демократе који преко својих контролисаних и споља финансираних медијума рекламирају шта ће променити ако дођу на власт. Демократе нису они који организују насиље над својим политичким противницима. Ова маса, ова сила је најбољи одговор на то“.

21:29 Груевски: „Македонију неће предводити човек који деструктивним актима хоће да дође на власт. Демократија није објављивање снимљених и кривотворених разговора, прибављених на нелегални начин, нити 38 хоспитализованих полицајаца.“

21:27 „Македонији не треба премијер који бесрамно краде и лаже и са страним службама хоће да дође на власт и ставља им се на располагање“, поручује Груевски.

21:26 Македонија се неће предати, Македонија је јака, нема повлачења, поручује Груевски. Маса звижди на помен Заева.

„Овај човек не само да неће бити премијер, него ни градоначелник“, додаје он.

makedonija miting vlasti21:25 Груевски: „Видели смо како је од Струмице направио свој пашалук, своју приватну фирму, своју краву музару за своје лично богаћење“.

21:20 Груевски: „Ми смо најбољи одговор свим оним сценаристима који чврсто верују да ће нас срушити, да ће нам испрати мозгове, да ћемо се предати, али вечерас добијају одговор – Македонија се не предаје“.

21:19 „Херојство полицајаца је пример за то како се воли Македонија. Македонија нису ни Никола Груевски, ни Зоран Заев – ово је Македонија“, каже Груевски.

21:18 Груевски: „Хероји су дали живот у Куманову за наш мир“.

21:16 „Народ говори својим присуством“, каже Груевски. „Македонија је ова три месеца под жестоким нападом. Наше реакције су биле благе, али доста је“, поручује македонски премијер.

21:11 Маса скандира: „Никола, Никола!“

21:10 На скупу за сада нема иницидената и провокација. За говорницу позивају Груевског.

21:09 Македонију воде они који то заслужују, каже Цветановски и додаје:

„Моја, твоја и наша Македонијо, четири месеца те гађају неким досад непознатим „бомбама“ Они који себе називају твојим синовима. То су содијалдемократе. На твоју и нашу срећу, те „бомбе“ нису постигле циљ, свака та „бомба“ била је бумеранг“.

21:08 Тако се воли Македонија, поручују грађани на друштвеним мрежама

21:06 За говорницу излази Дојчин Цветановски из Конфедерације слободних синдиката.

21:05 Модератор чита поруке подршке Доналда Туска и Жан-Клод Јункера:

„Наш циљ је да видимо напредну Македонију која иде ка ЕУ и која власт бира на изборима. Груевски је победио легално на последњим изборима. У ово тешко време позивамо на политички дијалог и сарадњу са међународним партнерима“, додаје се у поруци.

20:58 Јакимовски: Заев је данас понудио Груевском да ће се он повући ако Груевски да оставку, али колико ми је познато, само је у шаху могуће да се дама замени за пиона.

20:57 „Овом нестабилношћу у политици Македонија губи милионе“, додаје Јакимовски.

„Кроз историју можемо да видимо да СДСМ никада није имала економску политику. Кад би поново дошли на власт, то би се поновило. Опозиција треба да буде критичар, а не да се на лицемеран начин тражи власт.“, рекао је Јакимовски.

20:54 Јакимовски: Грађани имају права да критикују власт и да се не слажу, али парламент је место за то, а не стране службе. Једино место за кориговање владине политике је парламент.

20:53 На помен Заева маса узвикује: „Аууу!“

20:53 Јакимовски: „Рекао сам да ће после 17. маја доћи и 18. мај. Овде смо ми који нећемо насиље и имамо права на легитимну власт изабрану на изборима. За нас је приватност разговора светиња. Заев нам је нарушио приватност. Угрозио је све грађане Македоније да би срушио власт. Поручујем му да један хаос води у други. Нисмо ничија марионета, нико Македонији не жели боље од њених грађана“.

20:50  За говорницом је Стевче Јакимовски, председник централне скопске општине Карпош.

20:47 Модератор чита поруке подршке од низа конзервативних партија из иностранства

20:44 „Опозиција гази демократију. Позивам премијера Николу Груевског да заштити изборну вољу грађана“!, каже Ацковска.

20:43 Историчарка Ацковска упоређује опозицију Заева са онима који су рушили Кијев у шаторима. „Наша енергија која се сада овде осећа је толико јака да може да се супротстави овом сценарију“, рекла је Ацковска.

20:41 Поруке са говорнице: У овом тренутку над Македонијом се надвио облак као 2001. И овде се предвиђа „украјинска драма“.

20:38 Први говорник, професорка историје Виолета Ацковска позвала Заева да се врати у парламент и да се демократским средствима бори за власт.

miting vlasti u skoplju

20:34 Македонски медији: Нема дилеме да је ово пред Собрањем највмасовнији митинг у историји независне Македоније

20:33  Поздрав са говорнице: Добро вече, силна и храбра Македонијо, Албанци, Турци, Срби, Бошњаци, браћо и сви ви који поштујете ВМРО-ДПНЕ, добро дошли.. Хвала коалиционим партнерима из владе, пензхионерима, синдикатима, родољубима и патриотама.

20:27 После минута ћутања погинулима у Куманову, демонстранти скандирају „Македонија, Македонија!“

20:22 На бини оркестар са зурлама и бубњевима. Калиопи пева македонску химну.

20:15 Митинг почео. Маса скандира премијеру: „Никола, Никола“

20:12 Много застава. На једном транспаренту пише No USA, ВМРО Македонија. Очекује се долазак Груевског. Кроз гомилу се носи огромна застава Македоније.

20:06 Стижу и бајкери са македонским заставама. Митинг треба да почне сваког тренутка

20:02 Десетокилометарска колона аутобуса на наплатној рампи код Велеса.

20:00 Очекује се заједнички долазак Груевског са лидерима коалиционе владе. Главна улица 11. октобра већ је пуна.

19:58 Митинг треба да почне сваког тренутка. Окупило се око 20.000 људи. Међу водећим људима ВМРО-ДПМНЕ бивша министарка полиције Гордана Јанкуловска.

19:50 Двадесетак минута пре почетка митинга окупило се неколико хиљада присталица владајуће партије. Први су стигли чланови кабинета Груевског. Могу се видети заставе ВМРО-ДПМНЕ, али и заставе Рома, Србије и Деократске партије Срба Македоније. Међу демонстрантима нема Албанаца и њихових застава.

Извор: rs.sputniknews.com, видео: Танјуг