Прочитај ми чланак

СКАНДИРАЊЕ ВУЧИЋУ ПО УПУТСТВИМА: Присталице СНС-а добиле упутство за понашање

0

Присталице СНС које ће се данас окупити на митингу подршке Александру Вучићу, у 11 часова, испред Скупштине Србије, како би присуствовали његовој инаугурацији, добили су упутство за понашање.

У упутству до којег је Данас дошао пише: „У тренутку када председник странке, Александар Вучић, почиње са говором почиње развијање велике заставе Србије. Приликом развијања заставе и док је застава развијена траје скандирање – ‘Србија, Србија…’

Скандирање траје око 3 до 4 минута, у тренутку када се застава скупља маше се заставицама уз скандирање – ‘Победа, победа…’

Након тога, Александар Вучић, започиње свој говор.

Митинг подршке и протест против Александра Вучића одржава се данас истовремено на платоу испред Скупштине Србије. 7 захтева и протест Против диктатуре позвали су грађане, невладине организације, синдикате и остале организације да се им се прикључе на демонстрацијама против чина инаугурације новоизабраног председника. За разлику од Против диктатуре који је позвао и странке и посланике Скупштине Србије да им се прикључе на улици, 7 захтева није такав позив упутио, сматрајући да су оне одговорне због начина на који актуелна власт управља друштвом.

Како је Данас сазнао, на митингу подршке Александру Вучићу, очекује се најмање десет хиљада људи који ће доћи из целе Србије, у организацији СНС. Опозиционе странке упозоравају да владајућа припрема хаос и нереде на улицама, док СНС упозорава да управо опозиционе странке припремају сценарио сличан такозваном македонском пролећу.

Окупљање демонстраната против власти почиње у десет часова испред парламента, а напредњака сат времена касније.

Полиција зауставила учеснике Против диктатуре 

Поводом инаугурације новог председника Александра Вучича испред скупштине Србије почеле су да се окупљају присталице СНС, као и грађани који долазе да изразе незадовољство изборним резултатима.

10.30 – Учеснике Против диктатуре зауставила је полиција и није им дозволила да приђу Скупштини. Они су тренутно код Теразијске чесме, након што су их померили са Трга Николе Пашића. Једног од учесника “Против диктатуре” који се налазио са репортерком Данаса испред самог улаза у парламент, припадници полиције легитимисали су, иако није имао никаква обележја. Полиција у цивилу покушала је да забрани фоторепортерима да сликају легитимисање. Потом су га издвојили из масе и тражили да му претраже ранац. Након извршеног претреса, Марку Дмитровићу, из “Против диктатуре”, наређено је да се што даље удаљи од Скупштине.

10.10 – Присталице Александра Вучића окупљају се на платоу испред Скупштине Србије где ће им се око 15 до 12, петнаест минута пре полагања заклетве пред посланицима, обратити новоизабрани председник Александар Вучић. У овом тренутку има их пар стотина. Они долазе организовано у колонама. За сада нема учесника демонстрација Против диктатуре, седам захтева, као ни једног транспарента против актуелне власти. На степеништу улаза у парламент постављен је црвени тепих, а припадници гарде постројени су около.