Прочитај ми чланак

Скандалозно: Чанак уз погрдним речима о Ћосићу напустио скупштину

0

nenad-canak

ПОСЛАНИЦИ Лиге социјалдемократа Војводине Ненад Чанак и Бојан Костреш изашли су јуче из сале српског парламента током минута ћутања, којом је Народна скупштина одавала почаст преминулом академику и књижевнику Добрици Ћосићу! Док су остали парламентарци стајали, они су устали са столица и отишли.

После овог непристојног потеза, скупштином се прочуло да је Чанак изговорио и реченицу у којој је погрдно назвао једног од највећих српских писаца и некадашњег председника СРЈ.

– Тачно је да је Чанак изашао. И он и Бојан Костреш. И то је нормално, с обзиром на све што је Чанак мислио и говорио о Добрици Ћосићу све ове године. Међутим, није ништа коментарисао – рекао је за „Новости“ Роберт Визи, сарадник Ненада Чанка.

Посланици су били зачуђени овим потезом лигаша. Лидер ЛСВ Ненад Чанак вратио се после овог геста и учествовао у расправи о Статуту.

Јавност осуђује гест лидера лигаша, који је напустио Скупштину у време минута ћутања за Добрицу Ћосића. Писци и социолози оцењују потез као примитивизам и неваспитање

ПРИМИТИВНО, насилнички, екстремистички, неваспитано.

Тим придевима су наши саговорници описали скандалозни гест Ненада Чанка, који је заједно са својим саборцем Бојаном Кострешем у уторак напустио салу Скупштине Србије за време минута ћутања због смрти великог српског писца Добрице Ћосића.

Уз погрдне речи према угледном академику и бившем председнику СР Југославије, лидер Лиге социјалдемократа Војводине изашао је из клупе и одшетао до ходника.

Чим је прошла пригодна тишина, Чанак се вратио на своје место. Није било званичне осуде његовог непримереног потеза, али је огроман део јавности шокиран.

Да подсетимо да је велики писац у писму САНУ и Удружењу књижевника тражио да после његове смрти изостану све почасти. Па и државне.

Академик и писац Миро Вуксановић сматра да Ћосић није ни очекивао да ће му посланици одати почаст минутом ћутања:

– Међутим, ако су већ тако одлучили, требало је да то ураде по савести и по правилу да сваки покојник заслужује последњу пошту. Онај ко није поштовао такав ред, требало је да буде кажњен. Да је то урађено, не би морала о томе да суди јавност. Овако, морамо да изнесемо своје велико изненађење. Истовремено је жестоко повређен и Ћосићев најближи пријатељ, покојни Љубомир Тадић. Тешко народу чије најугледније академике јавно псују његови посланици – каже Вуксановић за „Новости“.

Историчар Предраг Марковић потез лигаша види као његов однос према Србији, а не према великом српском писцу:

– То је чисто потцењивање државе. Није у питању приватна ствар између њих двојице, већ однос који демократски и европски либерал Чанак има према држави.

Књижевник Рајко Петров – Ного примећује:

– Има тих безначајних, који су рођени само зато да пробају да сруше све што је усправно, не би ли их тако са собом изједначили. Није најгоре то што неко неће да стоји на минут ћутања. Горе је то што је то учињено, да би се неком важном допало.

Социолог Слободан Антонић није превише изненађен:

– Чанак је познат по насилничком понашању у приватном животу и екстремистичким иступањима у јавном. То што је сада направио само потврђује његову репутацију асоцијалног екстремисте и политичког насилника. Такође, то је више срамота за онога ко га је у парламент увео него за њега самог.

Политички аналитичар Драгољуб Анђелковић каже за „Новости“ да је Чанак остао доследан себи:

– Његов политички стил је одраз најгорег из деведесетих. Одише агресивношћу, примитивизмом и неукусом других врста. Од таквог политичара се може очекивати да прети вешањем, разбија табле РТС… Ипак, и поред његове доследности политичком примитивизму овај пут је претерао. Оно што је учинио у вези са Ћосићем није пример примитивизма већ социјалне патологије. такво понашање је сувише и за Чанка.

(Новости)