Прочитај ми чланак

СКАНДАЛ: Устав нам кроји професор из афере „Индекс“

0

Професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу Срђан Ђорђевић изабран је за члана Радне групе за израду акта о промени Устава, иако је био уплетен у аферу “Индекс”, те због корупције првостепено осуђен на три године затвора. Овај скандал, према мишљењу саговорника портала Нова.рс је двострук. Прво јер потврђује нешто што сад већ постаје правило, а то је да власт Српске напредне странке увек бира кадрове који су имали проблема са законом. Други проблем јесте начин на који је Ђорђевић изабран, с обзиром на то да се не може рећи да је експерт за уставно право. А није да Србија нема бољих познавалаца ове области.

Одбор Скупштине Србије за уставна питања и законодавство донео је недавно одлуку о образовању Радне групе за израду акта о промени Устава.

За председавајућу радне групе изабрана је председница Одбора за уставна питања и законодавство Јелена Жарић Ковачевић. Изабрани су и чланови, а међу њима на велико изненађење јавности – професор Правног факултета Универзитета у Крагујевцу Срђан Ђорђевић.

Један од “индексоваца”

Управо онај професор чије се име нашло на списку 12 професора и сарадника крагујевачког Правног факултета који су због продаје испита и диплома првостепеном пресудом добили од две до осам година затвора.

Након маратаонског суђења у трајању целе једне деценије, 2019. године судско веће Вишег суда у Смедереву, на челу са председницом тог суда Слађаном Бојковић, изрекло је првостепену пресуду којом је 16 “индексоваца“ од којих су 12 универзитетски професори, осуђено на укупно 61 годину затвора.

Највеће казне, као што се на основу захтева тужилаштва и очекивало, добили су бивши декан и потом, по изласку из притвора, продекан крагујевачког Правног факултета, Свето Пурић (осам година), те професорка Драгана Петровић, која је осуђена на седам година затвора.

Срђан Ђорђевић осуђен је на три године. Реч је о првостепеној пресуди.

Оптужен и за плагијат

У међувремену оптужен је и за фалсификовање.

Како је писао Данас, Етичкој комисији Правног факултета у Крагујевцу, упућени су званични захтеви за утврђивање неакадемског понашања наставника и одузимање наставничког звања Милану Палевићу и Срђану Ђорђевићу, због плагирања.

“Рад Милана Палевића и Срђана Ђорђевића “Слобода информисања и злоупотреба медија у процесу глобализације”, објављен у зборнику “Усклађивање правног система Србије са стандардима ЕУ” – књига шест – плагијат је.

За тећину тог рада утврђено је да представља плагијат текстова две ауторке, новинарки АФП-а, Катарине Субашић и Невене Ружић, каже се у званичном захтеву који је Етичкој комисији Правног факултета у Крагујевцу достављен 28. децембра прошле године, и у којем се прецизно наводе делови рада двеју новинарки који су, како је речено – покрадени”, писао је Данас 2019. године.

Иако оптужен за корупцију и плагирање, Ђорђевић две године касније постаје члан радне групе која ће се бавити изменама Устава.

Шкеро: Сумња на његов рад у групи

Некадашња председница Врховног суда Србије и председница Центра за правосудна истраживања (ЦЕПРИС) Вида Петровић Шкеро коментаришући овај случај за Нова.рс каже:

Вида Петровић Шкеро Фото: Немања Јовановић/Нова.рс
“Чињеница је да је он био осуђен, да ли правоснажном или неправоснажном пресудом то не знам, али кад држава ангажује неког нормалније би било да то буде неко ко има стручни и морални интегритет. Не знам да ли је осуђен или има ослобађајућу пресуду, ако је ово друго у питању онда ово не би био толики проблем. Поставља се, међутим, питање да ли професор увода у право има ту специфичну тежину експерта и зашто је управо он изабран за члана Радне групе, када знамо да постоји заиста пуно квалитетних познаваоца уставне проблематике. Професора уставног права који су се већ бавили управо овим делом који се односи на садашње измене. Све то оставља отворено питање који је био критеријум за његов избор и доводи у сумњу његов рад у овој групи”, каже Шкеро.

Прелевић: Ми живимо скандал

Адвокат и члан Скупштине слободне Србије Божо Прелевић каже да није нимало изненађен.

“Ми живимо скандал, ми живимо фалсификат живота. Ово само потврђује да напредњаци увек изаберу за сараднике оне који су имали проблем са законом и то је заиста фасцинантно. Имате толико професора који имају знања и стручности, а нису осуђивани. Веома важно питање је и да ли је он издржао затворску казну или није, јер ако није онда мислим да се ради о стручном лицу, него о уцењеном лицу. Мислим да ће његови предлози амандмана објаснити зашто је био неопходан у овој радној групи”, закључује Прелевић.