Прочитај ми чланак

„Економист“ о колапсу либералног светског поретка!

0

Либерални поредак који је владао глобалном економијом од Другог светског рата је годинама поткопаван, пише „Економист“ и оцењује да је тај поредак „данас близу колапса“.

„Распад старог поретка је видљив свуда. Санкције се користе четири пута више него током деведесетих; Америка је недавно увела ‘секундарне’ казне ентитетима који подржавају руске армије.

Рат субвенцијама је у току, јер државе покушавају да копирају огромну државну подршку Кине и Америке за зелену производњу.

Иако је долар и даље доминантан, а економије у успону отпорнија, глобални токови капитала почињу да се фрагментирају“, наводи британски недељник.

Институције које су чувале стари систем су или већ угашене, или брзо губе кредибилитет.

„Светска трговинска организација следеће године пуни 30 година, али ће због америчког немара провела више од пет година у застоју. ММФ је захваћен кризом идентитета, заробљен између зелене агенде и обезбеђивања финансијске стабилности.

Савет безбедности УН је паралисан. Наднационални судови попут Међународног суда правде све више злоупотребљавају зараћене стране“, додаје „Економист“, подсетивши да је прошлог месеца група америчких политичара, укључујући лидера републиканаца у Сенату Мича Меконела, запретила санкцијама МКС ако изда налоге за хапшење премијера Израела Бењамина Нетањахуа, кога је Јужна Африка оптужила за геноцид.

Иако је до сада ова фрагментација узела тек „скривени“ данак глобалној економији, историја показује да су „дубљи, хаотичнији колапси могући“.

„Први светски рат убио је златно доба глобализације за које су многи у то време претпостављали да ће трајати заувек. Почетком тридесетих прошлог века, након почетка депресије, амерички увоз је пао за 40 одсто за само две године.

У августу 1971. Ричард Никсон је неочекивано суспендовао конвертибилност долара у злато; само 19 месеци касније, Бретон Вудс систем фиксних курсева се распао“, наводи „Економист“.

Данас, британски недељник оцењује да би још једно Трампово председништво и/или нови талас јефтине кинеске робе из увоза могли довести до даље ерозије либералног светског система, а да би рат Запада против Русије, или рат Америке против Кине око Тајвана изазвао „свеопшти колапс“ истог.