Прочитај ми чланак

ШИПТАРСКИ ПОСЛАНИК: Формирање Заједнице српских општина на КиМ зауставио је Вучић!

0

Посланик Алтернативе у тзв. Скупштини Косова Иљир Деда изјавио је вечерас да је даље активности на изради Статуса и формирања Заједнице општина са српском већином (ЗСО) зауставио председник Србије Александар Вучић.

Деда је за РТК2 казао да је августа прошле године Управљачки тим завршио статут Заједнице српских општина који није послат Бриселу, јер су председници Косова и Србије, Хашим Тачи и Александар Вучић почели да говоре о подели, корекцији или размени територије.

Он сматра да је тај пројекат скинут са дневног реда и да треба затражити од Вучића и директора Канцеларије Владе Србије за КиМ Марка Ђурића да објасне зашто причају да Приштина није формирала ЗСО када су сами то зауставили.

„Залажем се за очување територијалног интегритета Косова и ако ћемо разговарати о већој самоуправи косовских Срба, морамо разговарати и о већем степену самоуправе Албанаца у Прешевској долини. Мора да постоји тај реципроцитет, јер су очигледно људи са једне и друге стране незадовољни самоуправом коју сада имају“, рекао је Деда.

Он је казао и да би тзв. премијер Косова Рамуш Харадинај уместо увођења такси на призводе из Србије требало од западних партнера да затражи одговор на питање шта ће се десити ако споразума не буде због Србије.

„Рамуш Харадинај сматра да преко такси може да спречи разговоре председника Косова и Србије о подели Косова, али не схвата да то може учинити само ако учествује у дијалогу заједно са Тачијем“, рекао је Деда.

Према његовим речима, влада велика несигурност код политичког естаблишмента Косова и она расте због неповерења или страха да се територијални интегритет Косова не може очувати.

Деда је казао да би Косово требало да понуди опције у процесу нормализације односа са Србијом.

„Видећемо шта ће платформа донети. То је оквир за неколико опција које ми треба да понудимо. Не можемо ићи страхом, видим и председник скупштине и сви некако иду страхом нећемо то, нећемо ово. Не улази се у дијалог са ‘не’, него се улази са ‘да’ и неким принципима које се обавежеш да нећеш погазити, а о осталим стварима се мора разговарати“, нагласио је Деда.

Он је оценио да Косово остаје заробљеник недовршеног сукоба, а да ће споразум „кад тад“ морати да се потпише.

„На Косову нису свесни да колико год то будемо дужили, већу ћемо цену платити. Жеља ЕУ је да се све заврши до краја марта“, казао је Деда.

Од тога хоће ли споразум бити постигнут до краја марта, зависи и то да ли ће бити избора и на Косову и Србији, сматра Деда.

Деда је додао и да је за њега од временског рока важније какав ће споразум Приштина и Београд постићи и хоће ли он довести до нормализације односа.