Прочитај ми чланак

„Вучићу паре, Западу литијум, а Србима заставе преко очију и батине ако се побуне“

0

Грађани Србије ових дана постају свесни да, осим што овај режим пре две године није ставио тачку на пројекат Рио Тинта за ископавање руде литијума у долини Јадра, и Европска унија има интерес да се то баш овде ради.

Режим у Србији покушава причама о великом развоју и новцу који би се ископавањима слио у Србију, да сломи отпор јавности која има природан страх од загађања животне средине, без обзира на сва уверавања да ЕУ има најбоље стандарде очувања животне средине.

Питање је који је интерес власти, а посебно њеног највидљивијег експонента, председника државе Александра Вучића, да упркос ставовима грађана гура Србију у руке Рио Тинта? Да ли он у разговорима са ЕУ и преговорима око овог питања, у ствари себи ојачава позицију на власти, као што то већ годинама чини „држећи ситуацију на северу Косова и дијалог под контолом“?

Европа и Рио Тинто очигледно знају да он има механизме и зна како на дуги рок да „управља својим бирачима“ и војском оних који на овај или онај начин зависе од СНС, а који би када „стигну обећане велике инвестиције и плате“ могли да сумње и страх од последица отварања рудника литијума промене мишљење, што би био најгори сценарио за Србију.

А политиколог Младен Мрадаљ додатно дочарава шта би могла бити будућност Србије.

– За власт еври и долари у џеповима, западњацима литијумске батерије у аутомобилима, а српском народу руска музика у ушима и српске заставе преко очију. Узеће паре од литијума за себе, од тих пара ће да плаћају војску и полицију и чланове партије. Ко се побуни има да награбуси. А Европи треба литијум, па ће све да му аминује. То је рецепт према коме су се формирале и афричке и јужноамеричке диктатуре: елита извози природна богатства, зарађује грдне паре од којих плаћа систем, па систем ради за елиту, а не за народ, јер систему не треба порез од народа кад паре стижу од извоза сировине. И то је то, ћути и слушај, јер су сви ови одозго, домаћи и страни, у талу – наводи Мрдаљ за Данас.