Прочитај ми чланак

ШИПТАРСКА ШТАМПА: Србија ће признати неповредивост граница независног Косова

0

taci-eston-dacic-v-527

(е-новине)

Промена форме бриселског дијалога
Међународни званичници најавили су да ће након локалних избора на Космету, бриселски дијалог између Београда и Приштине наставити у измењеној форми.

Према информацијама које је објавио приштински дневник Трибуна, након што је исцрпљена првобитна листа тема, разговори ће се убудуће наставити  по моделу две Немачке

Наредни састанак премијера Дачића и Хашима Тачија ће се одржати након шиптарских окупаторских локалних избора на Космету и консолидације заједнице општина са српском већином, чиме ће почети процес окончања тог нивоа дијалога, објавио је приштински дневник позивајући се на дипломатске изворе.

Помозите рад Србин.инфо! Да и даље останемо независни, српски, православни, анти-глобалистички сајт.

Према тим изворима, решавање проблема севера Косова, где су Срби већина, омогућиће да се пређе на разговоре на принципима две Немачке.

„Нови дијалог би се одржавао уз посредовање истакнутог западног дипломате који би мандат за то добио од држава које су признале независност Косова“, наводиТрибуна.

“Начин на који ће Косово бити представљено у Уједињеним нацијама, учлањење у друге политичке, економске, спортске и културне организације, решавање питања несталих, као и бројних економских питања теме су које треба дефинисати у дијалогу другачијег нивоа”, прецизирао је неименовани међународни званичник.

Разлог за промену формата дијалога је тај што је ЕУ неутрална према статусу Косова што, према том извору, онемогућава Унију да инсистира на моделу две Немачке.

У случају примене модела две Немачке, Србија не би била у обавези да формално призна независност Косова, али би била у обавези да призна територијални интегритет и неповредивост граница своје покрајине, док би се обе стране обавезалена примену принципа Повеље УН у међусобним односима. Косову би се, у том случају, отворила врата чланства у свим међународним организацијама укључујући и Уједињене нације.