Прочитај ми чланак

„СИЛОВАЊЕ“ ДЕМОКРАТИЈЕ: Од 34 казне у Скупштини Србије, опозиционарима 32!

0

Посланици Скупштине усвојили су више закона из области грађевинарства и саобраћаја, а расправу о тим предлозима претходних дана обележиле су и опомене појединим посланицима опозиције.

– Због чега се не руши хотел на Копаонику? Ево 17. пут питам да ли ће у дану за гласање подржати амандман да се озакони све што је у претходне три године грађено против закона – упитао је на седници Божовић, на шта је добио одговор од председавајућег Верољуба Арсића: „Покушавате да направите хаос у Србији, покушавате и овде у Народној скупштини, изричем вам опомену“.

Фото: Србин.инфо

Марија Јањушевић из Двери кажњена је истог дана као и Божовић. „Није (министарка Зорана Михајловић) упозорила амбасадора Кајла Скота када је рекао да КИМ нису део Србије већ је то суверена држава. Могли смо да се уверимо да је она продала Косово“, рекла је Јањушевићева, на шта је добила опомену.

Ове опомене биле су на дневном реду седнице Административног одбора којој је од опозиције присуствовала само представница Двери.

– Седнице овог одбора углавном заказујете да бисте изрицали казне народним посланицима опозиције и давали одобрење за нове функције посланицима власти… Уколико ви мене казните због тога, на неки начин и ви шаљете поруку да Косово и Метохија нису Србија – рекла је Јањушевићева.

Нико од чланова одбора није се упуштао у расправу, а једини коментар председника тог тела, Александра Мартиновића (СНС) односио се на телевизију Н1. „Само да ови са Н1 поставе свој микрофон. Пошто претпостављам да Американце ништа друго не занима него седница Административног одбора“.

Једногласном одлуком сви посланици опозиције кажњени су одузимањем по 10 одсто од плате, односно по 7.171 динар. Тако се у овој години број казни које је изрекао Административни одбор попео на 34 од чега је 32 добила опозиција. Они ће тако за казне до сада издвојити скоро 366 хиљада, а власт нешто више од 14 хиљада динара.

Примају и по пет плата

Посланик СНС Александар Мартиновић прима пет зарда по различитим основама. Ова информација јавно је изречена током окршаја у парламенту због најновије у низу његових функција – предавача у Високов медицинској школи у Ћуприји, где као правник предаје бабицама, радиолозима и медицинским сестрама. Мартиновић је, међутим, само један од многих колекционара функција у Србији, чија примања због гомилања умеју да пређу и милионе.

Колико тачно јавних режимских функционера има Србија није познат податак, али се спекулише да се ради о бројци између 28.500 до 34.000. Међутим, то не значи да има исто толико јавних фунцкција већ их је, напротив, много више, с обзиром на то да их неки од њих обављају и по неколико.

Неко ће рећи да је у питању њихово знање, стручност, а неко да је посреди бахатост, безобразлук и “чашћавање” због лојалности партијама на власти.

Шта год да је разлог, чињеница је да се један број њих, углавном из СНС и СПС, добро “удомио”, с обзиром да је већина функција које обављају плаћена, најчешће више од просечне плате у Србији, а они са мало више среће нарочито уживају у овој “добробити”, па им из џепова грађана сваког месеца “капне” још по која зарада, а у неким случајевима и више њих.

О свима њима евиденцију води Агенција за борбу против корупцију.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!