Прочитај ми чланак

Шест година чекају обилазницу која је шест пута скупља од планиране цене

0

Шест година након првог обећања, пре неколико дана су почели радови на изградњи обилазнице која ће повезати Горњи Милановац и ауто-пут Милош Велики. Житељи градића под Рудником подржавају изградњу пута, али подсећају да су трошкови изградње увећани шест пута у односу на првобитну процену, а да надлежни не дају одговоре зашто.

Милановчани су коначно дочекали да виде машине које ће радити на изградњи обилазнице дужине око 10 километара. Зашто се толико дуго чекало нема одговора, чак ни од председника Србије.

„Људи мисле да су мале ствари када градите 10 километара пута, а то је десет километара важне обилазнице, и то на највећем делу где пута није ни било, да није реконструкција“, рекао је Александар Вучић.

Каснило се са радовима, али зато цена изградње није мировала. Напротив, вишеструко је увећана – у односу на првобитну чак шест пута. Прва процена 2016. године била је да ће обилазница коштати око пет милиона евра, 2020. пред Милановачким привредницима десет. Међутим, споразумом државе и кинеске компаније утврђена је коначна цена на чак 30 милиона евра.

„Нејасно остаје зашто су толике разлике у ценама биле током година, шта је до тога довело, и да ли то подразумева комплетну експропријацију земљишта. Треба истаћи и да се приступна саобраћајница не гради на захтевном терену. Прошле године, када је горњомилановачким привредницима представљен тај пројекат цена је била 10 милиона евра. питамо се како је сада нарасла на 30“, каже дипломирани правник Александар Јевтовић из Горњег Милановца.

Млади Милановца не верују да су стручњаци ЦИП-а могли толико да оману у процени, јер се ради по њиховим пројектима.

„Тешко да ће неки стручњак да погреши у процени од 5,5 пута разлике. Напросто је немогуће да не постоји неко образложење и да нико не може да објасни шта се то дешава и на шта се троши новац грађана, јер је то новац свих нас. На крају ћемо сви ми то плаћати и ту мора да се изађе са образложењем зашто је толика разлика“, сматра Кристина Милошевић из удружења Млади Милановца. Она подсећа да је овај пројекат најављен 2016. године као и цена од 5,5 милиона евра.

„Када је ове године потписан уговор са Кинезима о изградњи цена је напрасно скочила на 30. На једној седници општинског већа председник општине Горњи Милановац, Дејан Ковачевић је то образложио увећањем цене бетона. Међутим, не може толико из тих разлога да поскупе радови“, сматра Милошевић. Ако постоји нека измена у пројектној документацији, у начину изградње, због тога што „Рио Тинто“ намерава да спроводи истраживања у Прањанима, вероватно хоће да пут прилагоде потребама те компаније, односно тешким камионима, механизацији, а надлежни морају то изговорити. Дужни су да објасне грађанима да ли је то стварни разлог, јер ће то плаћати и наша деца“, казала је Милошевић.

Према најави, обилазница би требало би да буде завршена до 2023. године. То ће Милановчанима обезбедити лакше путовање, нешто чистији ваздух, док ће свима нама бити још један пример државног посла где су зобиђене јавне набавке и конкуренција.