Прочитај ми чланак

Шешељ: Ово су избори између русофила и евроунијата

0
ФОТО: СРС

ФОТО: СРС

Годишњицу НАТО бомбардовања, али и протест против пресуде Радовану Караџићу, чланови и симпатизери Српске радикалне странке обележили су скупом на Тргу републике. Митинг под називом „Народни бунт против Вучићевог режима” почео је поруком Војислава Шешеља да су они који су „бомбардовали и убијали Србију 1999.” сада одлуком Народне скупштине добили право да „до зуба наоружани” пролазе кроз Србију.

„Зато треба да се вратимо под окриље мајке Русије и позивамо народ да то јасно каже на предстојећим изборима. То су избори између ’традиционалних непријатеља Србије’ и ’евроунијата’, с једне стране, и радикала и русофила, с друге”, истакао је Шешељ, чије је обраћање трајало нешто мање од пола сата.

Митинг радикала красила је уобичајена кореографија, осим заставе СРС-а и великих слика Војислава Шешеља била су ту и и платна са ликом Владимира Путина, Ратка Младића и Радована Караџића, али и застава Новорусије и симбол „Слобода или смрт”. Осим простора између споменика Кнезу Михаилу и Коларчеве улице, присталице радикала попуниле су и пролаз према Кнез Михаиловој улици и коловоз у смеру од Народног позоришта према Теразијама.

Реагујући на пресуду Радовану Караџићу, Шешељ је рекао да је то пресуда српском народу и српској историји.

Он је осудио сарадњу са судом у Хагу, истакавши да је Зоран Ђинђић испоручио Слободана Милошевића на „најсветији српски празник” Видовдан, због чега га је, „стигла заслужена казна”.

„Потом је Војислав Коштуница трговао српским месом. Његова полиција је хапсила оптужене и доводила их код њега, а он им је нудио новац да кажу како се сами предају. Многи су, немајући избора, пристали да би бар заштитили породицу. Здравка Толимира су полумртвог ухапсили на Бежанијској коси, па одвели у Братунац да изгледа као да су га тамо нашли”, навео је Шешељ, додавши да најгори терет издаје ипак носи Борис Тадић, у чије су време изручени и Радован Караџић, генерал Ратко Младић и Горан Хаџић.

Шешељ је рекао и да је власт СНС-а веровала да су све обавезе према Хагу испуњене и да неће имати тај терет.

„А онда су им затражили да изруче троје мојих блиских сарадника – Вјерицу Радету, Петра Јојића и Јову Остојића”, подсетио је Шешељ и најавио да они неће добровољно отићи у Хаг и да ће их он и радикали „бранити телима”.

Шешељ је оптужио власт напредњака да нема ниједно решење за све грешке „досманлијског режима”. Лидер СРС-а додао је и да „Вучић говори народу да је боље сада, када је смањио плате и пензије”.

„А напредњаци кажу и како желе да се обрачунају с криминалом у Србији. Највећи криминалац којег треба да ухапсе јесте председник Републике Томислав Николић, јер је ’дипломирао’, а да није отишао на факултет да положи ниједан испит. И како је стекао све што има, одакле му толики иметак? Од чега зида цркву у родној Бајчетини која кошта милион евра, мислећи ваљда да и Бога може подмитити”, закључио је Шешељ.

На крају митинга лидер радикала је затражио од својих присталица да „дисциплиновано, достојанствено и мирно” крену у „марш поноса и пркоса” Булеваром краља Александра до Славије и назад, па је више хиљада окупљених кренуло у шетњу.

politika.rs