Прочитај ми чланак

Шешељ о „усташкој“ изложби у Бриселу: Нисам изненађен, шта очекивати од…

0

БEOГРAД - Лидер СРС Воjислав Шешељ изjавио jе данас да та странка ниjе изненађена изложбом коjа jе приређена у Eвропском парламенту о Aлоjзиjу Степинцу.

ТВН1

ТВН1

Шешељ jе на конференциjи за новинаре рекао да Степинац показуjе праву природу римокатоличке цркве као политичке организациjе.

СРС ће, како jе навео, пошто их изложба не изненађуjе, наставити свим средствима да „раскринкава усташки карактер и ове и раниjе хрватске државе“.

Шешељ jе рекао и да jе више од 400 свештених лица римокатоличке цркве учествовало у злочинима над Србима у Другом светском рату.

Историчар Jован Tеjин, коjи jе члан СРС и аутор књиге о Степинцу, рекао jе да Степинац не може да буде светац, будући да никад ниjе зауставио нити осудио масакр над Србима и да jе његова улога била веома значаjна у стварању НДХ.

Tеjин jе додао да jе Степинац, као црквени службеник, помагао усташки покрет, да никог ниjе лично убио, али су његове поруке народу биле такве да се прикључе усташама и укључе у живот и рад нове државе, после чега jе почео jедан од наjвећих геноцида.

„Његова невиност у покољу jе сумњивог карактера“, рекао jе Tеjин.