Прочитај ми чланак

ШЕШЕЉ о ДАВЕНПОРТУ: Време да се уведе неки ред ДАВЕНПОРТ: Враћам се у Скупштину

0

Оправдана реакција на бахат однос власти и Брисела према српским посланицима или начин да патриотска опозиција предвођена Шешељем убере још неки политички поен?

Војислав Шешељ и Мајкл Давенпорт на седници Одбора за европске интеграције (Фото Танјуг - Сава Радовановић)

Војислав Шешељ и Мајкл Давенпорт на седници Одбора за европске интеграције (Фото Танјуг – Сава Радовановић)

На то би се могла свести дискусија у јавности пошто су лидери СРС и Двери онемогућили шефа Делегације ЕУ да представи Извештај ЕК у Скупштини, пише Политика.

Из грађанског дела опозиције која се није прикључила протесту, као и од представника власти стижу поруке да је то што је учинио Шешељ недопустиво.

Лидер СРС, међутим, за „Политику“ тврди да није чуо негативне реакције „ни од кога озбиљног“ и да су се узбуниле само „прозападне структуре које су и увеле праксу понижавања Србије“ још у време кад је он био у Хагу.

„За десет година ако им је веровати представници ЕУ овако долазе на седнице Одбора, председавају тим седницама и подносе Извештаје на енглеском. A сад сам на снимку видео, јер тад нисам био у сали, да је Давенпорт, кад је улазио, кренуо заиста да седне на место председавајућег као да му то припада по неком праву. Крајње је време да се уведе ред у овој земљи“, каже Шешељ.

Он је додао да није непримерно што је пуштао музику Давенпорту јер је то учинио у паузи заседања, а број телефона му је, каже, тражио, да би му послао текст српске песме о Трампу.

Посланик СНС Игор Бечић тврди за „Политику“ да је све урађено како процедура налаже и да није било пропуста.

Социолог Владимир Вулетић за „Политику“ каже да је лидер СРС искористио ситуацију да направи од свега тога „перформанс и параду“ какви се не видају често откако се вратио у парламент.

Давенпорт: Спреман сам да се вратим у Скупштину Србије

Шеф делегације ЕУ у Србији Мајкл Давенпорт писмом је обавестио председницу парламента шта се десило у Скупштини Србије када је покушао да представи извештај ЕК.

Он је, како је рекао, у писму још навео да је спреман да се врати у скупштину на њен позив и саслуша посланике.

„Спреман сам увек за конкретан разговор и размену мишљења. Желимо да чујемо ставове посланика што се тиче извештаја. Поштујем улогу парламента у свим аспектима живота, нарочитио што се тиче европских интеграција“, рекао је Давенпорт гостујући на РТС.

На замерке посланика да није било превода документа на српски језик и да након брегзита није логично да Британац говори о напретку Србије у преговорима са ЕУ, он каже да је своје излагање спремио на српском језику, да јесте Британац, али да је и грађанин ЕУ.

„Британија је још увек чланица ЕУ са свим правима и обавезама. Настављам да обављам посао амбасадора ЕУ у Србији“, рекао је он.

Он је поновио да парламент има битну улогу у свим процесима приступања Србије ЕУ, не само што се тиче усклађивања законадавства, већ и наџора над применом законодавства.

Он је подсетио да је Европска комисија усвојила пакет и стратегију за проширење, укључујући и извештај о напретку свих земаља кандидата, те да га је због тога скупштински Одбор за Европске интеграције позвао да присуствује седници и представи извештај у складу са праксом претходних година.

„Превод на српски језик захтева још неколико дана интензивног рада, одбор традиционално позива амбасадора да представи главне тачке из извештаја одмах након уручења премијеру. Био сам спреман и увек сам спреман за овакав разговор на позив председнице скупштине, наравно морају да се успоставе услови за овакав разговор“, закључио је Давенпорт.

Давенпорт у четвртак није успео да представи Извештај ЕК Одбору за европске интеграције Скупшитне Србије због противљењадела посланика СРС и покрета Двери.

Јоксимовић: Могу да не буду сагласни, али не непристојни

Понашање посланика на седници Одбора за европске интеграције било је крајње непримерено и политички некоректно, наводи министарка Јадранка Јоксимовић.

На питање како види дебату о том догађају која је настављена и у медијима и изјаву лидера СРС Војислава Шешеља да није чуо негативну реакцију ни од кога озбиљног, министарка за Тањуг подсећа да су европске интеграције стратешка оријентација Србије.

Осим тога, како каже, овогодишњи Извештај о напретку, који је генерално позитиван, важан је за нашу Србију.

„И требало би, стога, да на озбиљан и аргументован начин буде анализиран у највишем законодавном телу Србије“, рекла је министарка Јоксимовић.

„Aко је неко антиевропски оријентисан, што је политички легитиман став, то не значи да је легитимно да се понаша непристојно и да узурпира право и обавезу Народне скупштине да ради свој посао и анализира Извештај“, рекла је министарка.

Када је реч о амбасадору Мајклу Давенпорту, додала је Јоксимовић, он је шеф Мисије ЕУ у Србији.

Такође, истакла је да верује да исти ти посланици не би волели да се неко тако понаша према амбасадорима Србије онако како су се они понашали према амбасадору који представља ЕУ.