Прочитај ми чланак

Шешељ: Хитно организовати нове изборе

0

Српска радикална странка сматра да хитно треба организовати нове парламентарне изборе јер оно што се десило у претходних недељу дана озбиљно доводи у питање и легитимитет Народне скупштине, изјавио је данас лидер радикала Војислав Шешељ.

Војислав Шешељ (Фото: СРС)

Војислав Шешељ (Фото: СРС)

Шешељ је на конференцији за новинаре рекао да је „вештачки наметнут цензус, прво за коалицју ЛДП-СДС-ЛСВ а онда и за Коалицију ДСС Двери“.

„Избори имају крупне фалинке, скупштина нема легитимитет и зато се морају одржати нови“, рекао је Шешељ.

Он је у изборне неправилости убрајао и то што „странке нису били пођеднако заступљене у предизборној кампању у медијима“, а посебно на Јавном сервису.

Шешељ је рекао и да је чињеница да је било фалсификовања потписа грађана приликом предаје неких изборних листа „што је не само опасан пропуст већ и кривично дело“.

Према његовим речима, у изборне неправилности спада и то што Републичка изборна комисија (РИК) није дозволила свим странкама да имају контролоре на Косову и Метохији већ само онима које су биле парламентарне у Скупштини Србије.

Шешељ је поновио и да су под утицајем америчког амбасадора прво листа ЛДП, СДС и ЛСВ а потом Двери и ДСС прешле цензус.

„Сматрамо да пре одржавања нових избора треба да се промени изборно законодавство и у погледу медија као и предизборне тишине коју су углавном кршиле странке власти“, рекао је лидер радикала.

Он је навео и да радикали нису информисани о формирању анкетног одбору у будућем сазиву Скупштине Србије који би на предлог опозиције требало да се бави изорним неправилностима, додавши да ће „СРС учествовати у томе“.

Шешељ је тврдње дела опозиције да су јуче присталице радикала гласале за Српску напредну странку назвао „сулудим бесмилицама“ позвавши оне који то тврде да пронађу једног члана СРС коме је неко из руководства рекао да гласа за напредњаке.

Он је најавио и да ће радикали у Скупштини Србије бити „оштра, љута и компетентна опозиција“, поновивши да је сарадња са странкама власти могућа само ако је у складу са програмом СРС.