Прочитај ми чланак

СЕРГЕЈ ТРИФУНОВИЋ УНЕО ОЗОН у загушљиву политичку атмосферу

0

Дошло је до успона Покрета слободних грађана, који води према промени која наговештава нове вредности, тако да се Покрет више не може превидети, понизити, нити сматрати маргином – поручује социолог и један од оснивача ПСГ-а Ратко Божовић, поводом скупштине Покрета која је одржана протеклог викенда на двогодишњицу од његовог оснивања.

Према његовом виђењу, у ПСГ-у се догодила промена, и то набоље, што је показала и пуна сала општине Стари град делегата из целе Србије, које чине претежно млађи људи.

– Покрет слободних грађана налази се у успону и живој пулсацији према ономе што су вредности грађанске Србије, попут отворености за могућу дискусију и промене. Ја у томе видим „пролеће слободних грађана“. Ту се дешава нешто што представља велику промену – сматра Божовић.

Упитан да прокоментарише лидера ПСГ-а Сергеја Трифуновића, Божовић истиче да њега не би требало смештати у клише, нити очекивати да ће се он претворити у „биће у очекиваној верзији“. Он објашњава да је проблем у томе што су грађани навикли да политичаре перципирају као исувише ригидне, озбиљне и круте фигуре, док је Трифуновић с друге стране унео „озона у нашу загушљиву политичку атмосферу“.

– Оно што је присутно код Трифуновића јесте једна непосредност, спонтаност и искреност. Могу вам рећи да без тог осећаја спонтаности нема ни истинске комуникације и слободе. Због тога њега са великим осећајем присности прихватају сви ти млади људи, који постају нови чланови ПСГ-а. Трифуновић је другачији, он се мења и промениће се, али не бих волео да то буде на начин како изгледају „клише политички лидери“- наглашава Божовић.

Он додаје да људи у Србији тешко прихватају различитост, а нарочито у политичком пољу. Према Божовићевом мишљењу, та разлика је заправо добра, поготово уколико она долази из поља индивидуалности, креативности и помало импулсивности.

– Ипак, политике нема без страсти, као што ни искрености нема без страсти. Према томе, мислим да је Трифуновић на најбољем путу да обликује једно разумевање политике као чина за кога се не везује уштогљеност, већ одговорност – наглашава Божовић.

Он наводи да Трифуновић није навикао да игра у трећеразредним представама, тако да такву улогу неће играти ни на политичкој сцени.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!