Прочитај ми чланак

Сенат Чешке одлучио да Вацлав Клаус одговара за чин велеиздаје

0

Одлазећи чешки председник Вацлав Клаус одговараће као први председник у историји Чешке за велеиздају, одлучио је данас Сенат чешког парламента.

Иницијативу за ово парламенту је поднело 28 углавном левичарских посланика.

Клаус ће одговарати за чин велеиздаје који по чешком праву може да почини само шеф државе, због амнестије и за највеће корупционаше чија су се суђења отегла више од осам година, одуговлачење да потпише Лисабонски споразум или да благовремено именује судије Уставног суда.

За тужбу којом сенатори желе да упозоре на опасност од кршења уставних обавеза од председника, данас на заседању иза затворених врата гласало је 38 сенатора од 81 члана Горњег дома, док је 30 било против. 

Уставни суд је саопштио да ће се тужбом Горњег дома парламента против председника Чешке позабавити по хитном поступку, очекује се крајем овог месеца. 

„Поздрављам то што је Сенат данашњим гласањем испунио своју улогу уставног гаранта. Сматрам да је тужба Уставном суду један од последњих начина како да се упозори на уставно врло проблематичне кораке Вацлава Клауса“, казао је лидер опозиционе Социјалдемократске странке Бохуслав Соботка. 

„Тужба Уставном суду је атак на репутацију целе Чешке, а мотивисана је личном мржњом“, оценио је премијер Петр Нечас. 

Суд ће добити тужбу сутра после подне, а уколико се судије сагласе са наводима у тужби да је Клаус у конкретно пет случајева прекршио Устав, прети му одузимање председничке пензије и забрана да се поново кандидује за шефа државе. 

„Та реч велеиздаја се свугде у иностранству преводи као издаја домовине“, упозорио је сенатор владајућих Грађанских демократа 

Јарослав Кубера и додао да ће се у свету погрешно помислити да је Клаус издао домовину или подривао уставни поредак. 

Велеиздаја је у чешком праву за разлику од издаје домовине чин који може да почини само шеф државе, који иначе по Уставу током свог мандата има такав имунитет да никоме ни за шта не одговара, а може да му се суди и да се смени са функције само за велеиздају. 

Клаус је већ раније идеју да га туже Уставном суду означио за политичку игру пошто је најавио да ће се и после одласка у председничку пензију ангажовати у политици.

(Бета)