Прочитај ми чланак

Шеф немачке дипломатије у Београду – Бриселски споразум, па можда датум

0

vestervele_620x0(Новости)
Шеф немачке дипломатије разговарао са првим потпредседником Владе о бриселском споразуму.

Са писте београдског аеродрома у недељу поподне су поруке послали један оптимиста по нарави – шеф немачке дипломатије Гвидо Вестервеле и један реалиста – први потпредседник Владе Србије Александар Вучић.

А оне гласе: после историјског споразума Београда и Приштине од 19. априла сада је преко потребно да се постигне договор око примене тог документа и да се са имплементацијом почне корак по корак, како би се видео опипљив и одржив напредак, јер је то најважнији предуслов на путу Србије ка ЕУ, објаснио је Вестервеле. Стојећи до њега, Вучић је исказао уверење да је Србија заслужила и да ће добити датум за почетак преговора са ЕУ.

СРБИЈА ЈЕ ЕВРОПА
Као момак од 20 година био сам први пут у Београду – присетио се Вестервеле, одступајући од формалног дела обраћања.
 – Тада сам дошао возом на камповање. Добро позанајем Београд и Србију. То је прекрасна земља, а Београд је веома занимљив град. Сматрам да спадају у Европу. Зато вас желим охрабрити да исправне одлуке доносите на исправан начин и храбро.

Вестервеле је имао приватну вечеру са Вучићем, а у понедељак га чекају сусрети са председником Томиславом Николићем, премијером Ивицом Дачићем и министром спољних послова Србије Иваном Мркићем. Затим путује у Приштину, како би „опипао“ вољу друге стране да се Бриселски споразум брзо примени.

– За осам месеци урадили смо много више него неки за десет година и верујем да то исто мисле у Немачкој и у ЕУ. Ми не правимо споразуме да бисмо некога варали, него што мислимо да смо поуздан партнер – навео је Вучић.

– Понашаћемо се у складу са потписаним споразумом, али истовремено тражимо и од приштинске стране да поштује споразум, а не да се кроз имплеменатцију надокнађује нешто што у документ није ушло.

Као што очекује зелено светло за датум, Вучић је навео да после тога не очекује тек дан, два похвала у новинама, већ најконкретнију економску подршку Србији. Уверен сам, додао је, да ће наши партнери одржати реч, јер је напредак српске економије од пресудне важности:

– Нисмо звали и молили ни за датуме ни за споразуме, али ћемо да молимо и да тражимо од ЕУ и Немачке као најмоћније земље у Унији већу подршку развоју Србије. А ми ћемо да направимо прописе који ће да привуку инвестиције.

Актуелни тренутак Вестервеле је оценио као историјски за Србију, а Немачка, истакао је, жели да да свој допринос да Србија донесе исправне одлуке у духу Европе и у циљу даљег економског развоја:

– Дубоко смо уверени да је најбољи део наше будућности пред нама. Обе наше земље су европске и ми у Европи смо партнерство једнаких. Желим да дам свој допринос томе да мукотрпни преговори који су нашли врхунац у склапању историјског споразума сада буду успешно окончани. Немачка жели да Србија иде европским путем, јер смо уверени да је то у интересу свих нас у Европи, али и да је још више у интересу Србије и њених грађана.

ВЕЧЕРА У КУЋИ ВУЧИЋЕВОГ ОЦА
Захваљујући на срдачном дочеку, Вестервеле је навео да се он и први потпредседник српске Владе добро познају и да имају поверења један у другог, као и да размењују ставове о одлучујућим питањима. Та врста поверења о којој је говорио Вестревеле, узвратио је Вучић, веома је важна и ми не желимо да га изгубимо. Вучић је немачког дипломату дочекао у фармеркама и кошуљи, а и немачки гост је из авиона изашао без сакоа и кравате. Вучић је рекао да ће вечерати у кући његовог оца.

У прилог своје оптимистичке нарави дипломата из Берлина рекао је да сама чињеница да је дошао у Београд показује да је добре воље.

Две главне теме које ће се отворити са Вестервелеом, како су „Новости“ већ писале су питање држављанства и питање личних докумената за Србе на Космету. Епилог те дискусије определиће да ли је коначни договор око плана имплементације бриселског споразума могућ. Београд тражи да се Србима са Космета гарантује држављанство наше земље и да са нашим документима могу да изађу на локалне изборе, планиране за јесен.

Како је до 27. јуна, дана када би немачки посланици требало да расправљају о додели датума, остало тек месец дана, питање је шта до тада може да се примени на терену.

Али, већ у уторак у Бриселу се састају премијер Ивица Дачић и Хашим Тачи, овога пута да би, на позив високе представнице ЕУ Кетрин Ештон, разговарали о примени споразума.

– Разговараће се о корацима потребним за имплементацију договора. Имплементација је кључна и потребна у контексту закључака из децембра – изјавила је за „Новости“ портпарол високе представнице Маја Коцијанчич.

У позиву на састанак, Кетрин Ештон је поручила да је брза примена постигнутог споразума од суштинског значаја у процесу дијалога.

Дачићу и Тачију предстоје напорни разговори, једнако тешки, ако не и тежи у односу на оне које су водили када су постизали споразум. Одговор траже многа суштинска питања од којих конкретно зависи свакодневица Срба с Космета, од држављанства и личних докумената, до тога које ће регистарске таблице имати на својим возилима. Од суштинске је важности и на који ће се начин и којим редоследом српске институције на Косову превести у Заједницу српских општина.

У преосталом периоду до Европског савета крајем јуна, премијер Дачић и Тачи ће морати да пресеку и око других важних питања, као што су енергетика или позивни телефонски број за Косово.

Разне опције су још у игри. Што се позивног броја тиче, постоје, на пример, наговештаји да би решење могло да се нађе у компромису да се Србији одреди још један међународни позивни број, који би она привремено уступила на коришћење Косову.

Из седишта ЕУ, засада, не најављују да ли очекују потписе већ у уторак, али је јасно да има још доста посла и да Дачића и Тачија по свој прилици очекују нови сусрети.

Погледај још: Нови немачки ултиматум Србији