Прочитај ми чланак

СЕДAМ СЦЕНAРИЈA за референдум у Републици Српској

0

Одржавање референдума о Дану Републике је извесно, али се до 25. септембра и након тога може десити најмање седам сценарија који би могли да промене односе у РС и БиХ.

podrska referendumu u srpskoj

Политички аналитичар из РС Радомир Нешковић сматра да је најреалније да се референдум одржи и да након тога Народна скупштина РС донесе одлуку која би обједињавала вољу народа и одлуку Уставног суда БиХ, али…

– То је измена Закона о празницима, да се уместо Дана Републике слави дан оснивања РС, што и јесте. То би странци пихватили – сматра Нешковић.

„Блиц“ је анализирао неколико опција у случају „референдум“ и њихове последице по РС и БиХ.

1. Република Српска иде на референдум

Ова опција је најизвеснија, након става председника РС Милорада Додика да нема те силе која би могла да забрани одржавање референдума у РС. Додик је то рекао без обзира што није добио подршку политичког врха Србије, а јединствен став о изјашњавању грађана нису мењали ни остали политички актери у РС. Према овом сценарију, након референдума би заседала Народна скупштина РС и одлучила како да преформулише прославу Дана Републике. Опозиција се противи формулацијама попут дана државности, јер је то одступање од референдумског питања које гласи: „Да ли сте за то да се 9. јануар обележава као Дан Републике?“

2. Република Српска одустаје од референдума

У такав развој догађаја мало ко верује, поготову ако се зна да је владајућа коалиција у РС већ одустала од два покренута референдума о раду Суда и Тужилаштва БиХ. Такође, политички аналитичари оцењују да би поново одустајање, без претходних уступака РС, било политички погубно за Додика и СНСД на локалним изборима који се одржавају 2. октобра. Одустајање од референдума теоретски је могуће само ако би они у Федерацији БиХ, који оспоравају Дан Републике, променили мишљење у страху од последица референдума по стабилност и будућност БиХ. У овом контексту је и последња изјава руског амабасадора у БиХ Петра Иванцова да би сви требало да учине корак уназад по питању референдума. Његов утицај на Додика је велики.

3. Уставни суд БиХ забрањује референдум у РС

Уставни суд БиХ заседаће 17. септембра, а на дневном реду је и захтев бошњачког члана Председништва БиХ Бакира Изетбеговића за доношење привремене мере забране референдума у РС, док се не реши то питање.

ustavni sud bih

Правни стручњаци сматрају да Уставни суд БиХ не би требало да се бави одлуком Скупштине РС о расписивању референдума, а ако ипак одлучи да га забрани, таква одука би, према Уставу БиХ, ипак била коначна и правно обавезујућа. Међутим, председник РС Милорад Додик је обећао да таква одлука не би била поштована, већ би референдум био одржан. Општа оцена је да би овакав развој догађаја био доливање „уља на ватру“.

4. Уставни суд БиХ мења своју одлуку о референдуму

Исти дана када Уставни суд БиХ буде разматрао Изетбеговићеву апелацију, на дневном реду је и захтев Народне скупштине РС за преиспитивање одлуке овог суда из новембра 2015. када је одлучено да је 9. јануар неуставан. Уколико би Уставни суд прихватио захтев НС РС, па још ако би изменио или ублажио одлуку о неуставности Дана РС, сматра се да би тиме престала потреба за одржавањем референдума у Српској. То би била политичка победа РС, али у том случају треба рачунати на још радикалније поруке бошњачких политичара.

5. Високи представник забрањује референдум

Високи представник међународне заједнице у БиХ Валентин Инцко поручио је да се Милорад Додик „игра ватром“ ако не одустане од референдума. Неки сматрају да је то најава могућности да Инцко употреби тзв. бонска овлаштења које су му дале светске силе, односно да својом одлуком забрани референдун.

До сада су се одуке ОХР поштовале у БиХ углавном у страху од политичких и финансијских санкција, али је Додик обећао да таква евентуална одлука, овај пут, не би била поштована, већ би грађани РС ипак ишли на референдум. У том случају, могуће су санкције међународне заједнице против Додика, али и целе РС. На последњој седници Управног одбора Савета за провођење мира у БиХ (ПИК), Инцко није добио децидну подршку да забрани референдум, али је саопштено да ПИК подржава рад високог представника. Русија је издвојила мишљење, што је доказ подељености у ПИК.

6. ОХР дозвољава референдум, али кажњава политичаре

Извеснији сценарио од претходнога је да високи представник не реагује пре него што референдум буде одржан. Процењује се да би забрана била контрапродуктивна управо због тога што не би била поштована и ишла би у политичку корист Додика. У овом случају, Валентин Инцко и међународна заједница би деловали тек након референдума и то према посланицима Народне скупштине РС моја треба да одлучи шта ће са резултатом изјашњавања грађана. Уколико НС РС тада уђе у сукоб са Уставним судом БиХ, могуће је да ОХР уведе санкције посланицима, попут забране путовања у ЕУ или блокирања имовине изван БиХ.

7. Додик и Изетбеговић договарају решење

Није искључено да два кључна политичара у БиХ, Милорад Додик и Бакир Изетбеговић, седну за сто и договоре излаз из случаја „референдум“, баш као што су недавно, на састанку у Источном Сарајеву, решили тада два кључна политичка проблема у БиХ – механизам координације око европских питања и потпис на писмо намере према ММФ. Нови састанак у овом тренутку изгледа нерелано, али не и немогуће, нарочито након Изетбеговућеве поруке да је спреман на компромисе. Поједини опозициони политичари у РС верују да су управо Додик и Изетбеговић договорили актуелни политички рат око рефенендума, јер то одговара обојици пред локалне изборе.

Реално и могуће

Политички аналитичар Радомир Нешковић смара да је најреалније да се референдум одржи и да након тога Народна скупштина РС донесе одлуку која би обједињавала вољу народа и одлуку Уставног суда БиХ.

– То је измена Закона о празницима, да се уместо Дана Републике слави дан оснивања РС, што и јесте. То би странци пихватили, али не и оно што предлаже Младен Иванић, да се 9. јануара слави дан државности. То је као да славите дан моста уместо дана ћуприје, истио је и било би гурање прста у око. Не би био прихваћен ни дан самосталности, јер 9. јануара није РС проглашена самосталном, него је основана. Сви остали сценарији не решавају ситуацију, само је даље компликују – сматра Нешковић.