Прочитај ми чланак

САВЕЗ ЗА СРБИЈУ О ДАЉИМ КОРАЦИМА: Без реакције власти на захтеве

0

Ако ће недавно представљени документ са захтевима и препорукама Стручног тима протеста „1 од 5 милиона“ бити свето писмо за политичаре који воде протест, за власт је он нешто што се игнорише и на шта се још нема реакције.

Председник Србије, од којег се захтева да не подржава ниједног учесника избора, ни министар и државни секретар Министарства за културу и информисање чије се оставке траже због урушавања медијског система и слобода, али ни министар за државну управу и локалну самоуправу у чијој је надлежности део изборног законодавства које треба мењати не би ли изборни процес био слободан, јуче нису одговарали на питање Данаса хоће ли испунити оно што им стручњаци из области медија и изборног процеса препоручују и од њих захтевају.

Foto: Savez za Srbiju

Који су наредни кораци опозиције у оваквој ситуацију, односно коме ће бити послат овај документ и на који начин ће „политички део“ протеста инсистирати на испуњавању захтева и препорука, јавност би данас требало да сазна у обраћању челника СЗС.

Део плана открива нам председавајући Савеза за Србију Јанко Веселиновић, који за Данас каже да би „тај документ сада требало бити ‘свето писмо’ и политичком делу протеста „1 од 5 милиона“, дакле и Савезу за Србију.

– Рекли смо добро, можда ми као опозиција нисмо објективни, ајте да неко други каже да ли у Србији постоје услови за поштене изборе и ако не постоје како до њих да дођемо. Стручни људи, доказани у својим професијама и нестраначки су сели и направили стручну анализу и дали предлог решења. Ми би можда тражили и више, али они су рекли, ово би било минимално да, ако то буде испуњено, можете да изађете на мегдан власти. То би било најсликовитије и та анализа са предлозима ће бити послата свим надлежним државним институцијама, али и свим међународним организацијама које се баве овим питањима – навео је Веселиновић.

Које су опције пред опозицијом за наш лист коментарисао је и лидер Нове странке Зоран Живковић, која није у СЗС али јесте потписница Споразума са народом. Он каже да свако са своје стране треба наставити да притиска власт.

– Наставком протеста на улицама, преко посланика који ће у парламенту говорити о томе кроз активан бојкот, организовањем грађана по целој Србији и наметањем те тема о којој сви причају – каже он. Живковић наводи и да би већ написаним предлозима додао и забрану комерцијалног рекламирања странака јер је ту увек у предности владајућа странка која год да је. Он додаје и увођење дуел емисија.

ПОМОЗИТЕ РАД СРБИН.ИНФО ДИНАРСКОМ УПЛАТОМ – КЛИКНИТЕ ОВДЕ!